Elizabeta II. želi da Camilla postane kraljica supruga

06.02.2022.

08:14

Autor: Hina/HRT

Kraljica Elizabeta II/Camilla,  vojvotkinja od Cornwalla

Kraljica Elizabeta II/Camilla, vojvotkinja od Cornwalla

Foto: Shaun Jeffers/Composedpix / Shutterstock

Britanska kraljica Elizabeta II. u subotu je, prilikom obilježavanja 70. obljetnice ustoličenja, rekla da bi voljela da vojvotkinja od Cornwalla Camilla dobije titulu kraljice supruge kada princ Charles postane kralj.


Elizabeta II. rekla je da joj je 70. obljetnica omogućila da razmišlja o odanosti i naklonosti koju joj je dala britanska javnost.


- I kada, u punoći vremena, moj sin Charles postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj supruzi Camilli pružiti jednaku podršku kakvu ste dali meni. Moja je iskrena želja da, kada za to dođe vrijeme, Camilla postane poznata kao kraljica supruga kada nastavi svoju odanu službu, napisala je Elizabeta.


Tim potezom Elizabeta je pokazala šire prihvaćanje Camillina statusa kao dijela kraljevske obitelji.


Charles i Camilla vjenčali su se 2005. na građanskoj ceremoniji u Windsoru.


Nakon smrti prve Charlesove supruge, princeze Diane, o Camilli su pisale mnoge tabloidne novine. No trenutačna vojvotkinja od Cornwalla sada redovito predstavlja kraljevsku obitelj uz Charlesa prilikom obnašanja njegovih službenih dužnosti.


Tijekom britanske povijesti supruzi kralja obično se dodjeljivala titula kraljice supruge, koja nema ustavne ovlasti. U razdoblju kada su se vjenčali odlučeno je da će se Camilla koristiti titulom princeze supruge ako Charles postane kralj.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!