Kraljica Elizabeta u nedjelju će obilježiti 70 godina na prijestolju

03.02.2022.

08:00

Autor: Hina/HRT/D.S.

Britanska kraljica Elizabeta II.

Britanska kraljica Elizabeta II.

Foto: Shaun Jeffers / Shutterstock

Kraljica Elizabeta II. u nedjelju će postati prva britanska vladarica koja je na prijestolju bila 70 godina, čime će početi godina njezina platinastog jubileja. 

Povijesni datum neće biti obilježen velikom ceremonijom jer 95-godišnja kraljica godišnjicu očeve smrti tradicionalno provodi u privatnosti.


Njezina vladavina počela je u dobi od 25 godina kada je u zabačenom dijelu Kenije sa svojim suprugom princem Filipom saznala za smrt oca, kralja Đure VI.


Otada je postala jedini konstantni akter u razdoblju brzih društvenih i političkih mijena, poglavarica suvremene Britanije i živa veza s njezinom poslijeratnom i carskom prošlošću.


Kraljica, prema anketama redovito najpopularnija članica kraljevske obitelji, otputovala je 23. siječnja na svoje golemo imanje Sandringham na istoku Engleske.


Ne očekuje se da će biti njezinih javnih istupa u nedjelju, u skladu s tradicijom, no četiri dana svečanosti predviđena su za početak lipnja, uključujući vojnu paradu, glazbeni koncert, ulične proslave, masovni piknik i platinasto puding natjecanje.


Izrađene su i posebne, prigodne kovanice kako bi se obilježila dosad nezabilježena godišnjica.


Na imanju Sandringham kraljica odsjeda u peterosobnoj kući Wood Farm, u kojoj je često boravio njezin pokojni suprug nakon što se povukao iz javnog života 2017.


Prema britanskim medijima, princ Filip ondje je svoje vrijeme provodio čitajući, slikajući i šećući, u skromnijoj okolini, daleko od sluga i kraljevske pompe.


Imanje veliko 8100 hektara, blizu sjeverne obale u okrugu Norfolku, kraljici je priraslo srcu. Često je ondje boravio i kraljičin otac Đuro VI., koji je ondje umro od raka pluća u 56. godini.


Imanje je također bila omiljena rezidencija njezina djeda, kralja Đure V., koji je također ondje umro, ali i Elizabetine prabake, kraljice Aleksandre.


Nakon Filipove smrti u travnju prošle godine, kraljica se vratila javnom životu i službenim dužnostima, uključujući i primanje svjetskih vođa na samitu G7 u Cornwallu na jugozapadu Engleske.


No, morala je usporiti na savjet svojih liječnika nakon što je u listopadu noć provela u bolnici i time izazvala zabrinutost javnosti.


Otad je uglavnom bila u dvorcu Windsoru i samo nekoliko puta istupala u javnosti.


Posljednji je put to učinila prije više od mjesec dana u svojoj godišnjoj (snimljenoj) božićnoj poruci, kada je odala osobnu počast pokojnom suprugu, s kojim je u braku bila 73 godine.


Samo su tri vladara u svjetskoj povijesti vladala više od 70 godina


Francuski "Kralj Sunce" Luj XIV. vladao je 72 godine i 110 dana od 1643. do 1715. Kralj Tajlanda Bhumibol Adulyadej na prijestolju je bio 70 godina i 126 dana od 1946. do 2016.

Ivan II., lihtenštajnski knez, vladao je 70 godina i 91 dan od 1858. do 1929.


Sandringham bi Elizabeti mogao pružiti malo odmora nakon skandala koji uključuje njezina drugog i navodno omiljenog sina, princa Andrewa, što je zasjenilo njezin jubilej. 


Kraljica mu je sredinom siječnja oduzela počasne vojne naslove i humanitarne obveze, u vrijeme kada se Andrew suočava s tužbom za spolno uznemiravanje u Sjedinjenim Američkim Državama.


Tim je potezom zapravo uklonjen iz javnog života, a svrha je zaštititi kraljevsku obitelj od bilo kakvih štetnih otkrića i posljedica.


Princ Andrew (61) snažno poriče optužbe, no njegovu je ugledu naštetilo druženje s osuđenim seksualnim prijestupnikom Jeffreyjem Epsteinom i Ghislaine Maxwell.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!