Glazba za ''Goste iz Galaksije'' u obradi 11 umjetnika iz devet zemalja

22.10.2021.

14:42

Autor: Hina/V.M.

"Gosti iz galaksije" na vinilu

"Gosti iz galaksije" na vinilu

Foto: Fox & His Friends / HRT

Riječko-zagrebačka izdavačka kuća Fox & His Friends objavila je dvostruki vinil na kojem 11 glazbenika iz devet zemalja obrađuje glazbu Tomislava Simovića iz kultnog domaćeg SF filma ''Gosti iz galaksije''.

Urednici izdanja ''Visitors From The Galaxy Revisited'' Željko Luketić i Leri Ahel su, kako ističu, autorima ponudili žanrovski odriješene ruke da na temelju glazbe Tomislava Simovića iz filma ''Gosti iz galaksije'' skladaju i snime svoju glazbu, koja je direktna inspiracija, prerada, obrada, remix, reinterpretacija ili sasvim nova kompozicija originalnog soundtracka.


Rezultat je, prema ocjenama kritičara, iznimno zanimljiva kombinacija apstraktne, ambijentalne, ali i plesne i moderne elektronske glazbe. U 75 minuta materijala izmjenjuju se i različiti pristupi skladanju i ideji 'remixa', a sve je otisnuto na dvostrukom LP albumu. 


Diskografsko izdanje prati i posebna oprema: tekst i detaljan uvodnik izdanja, do sada neviđene fotografije iz filma i grafička obrada dizajnerice Sare Pavleković Preis koja je bila inspirirana legendarnim i u Europi cijenjenim japanskim izdanjima ploča.


Album je otisnut i 'izravno rezan' posebnom audiofilskom tehnikom zvanom Direct Metal Mastering (DMM) u njemačkom studiju Pauler Acoustics iz kojega su izašli i albumi Franka Zappe, The Rolling Stonesa, Neila Younga, Primal Scream i drugih.

Visitors From The Galaxy Revisited posveta je Tomislavu Simoviću (1931. - 2014.), autoru preko 300 partitura za film, radio i televiziju, autoru slavne teme za animirani serijal 'Profesor Baltazar', kompozitoru Zagrebačke škole animacije s kojim su surađivale brojne zvijezde, između ostalih, Ivo Robić, Tereza Kesovija i Arsen Dedić


Simović je imao i nadaleko poznati jazz-orkestar te je surađivao s uglednim glazbenicima poput Igora Savina, Ozrena Depola i Freda Došeka.


Pozivu izdavačke kuće Fox & His Friends odazvali su se brojni suvremeni autori, između ostalih, braća Alen i Nenad Sinkauz iz Hrvatske (dobitnici nagrada za soundtrack 'Zvizdan' i pokretači festivala Audioart), Goran Vejvoda (danas multimedijalni umjetnik, prije suradnik u skupinama Kozmetika, Idoli, Šarlo akrobata, D'Boys, Bebi Dol) te Tapan - Goran Simonoski i Nebojša Bogdanović iz Beograda koje mediji nazivaju 'electro-etno-jazz senzacija',


Od europskih i američkih glazbenika ističu se Timothy Fife (američki glazbenik koji je radio glazbu za filmove Paula Schradera), Credit 00 (Alexander Dorn), Anatolian Weapons (Aggelos Baltas iz Grčke), Drvg Cvltvre (Vincent Koreman iz Nizozemske), Repeated Viewing (Alan Sinclair iz UK), Heinrich Dressel (ili Valerio Lombardozzi iz Italije), Ali Renault (DJ i producent iz Londona) i Security DJ iz Francuske.


Svi ovi autori našli su inspiraciju u glazbi Tomislava Simovića za film ''Gosti iz galaksije'' iz 1981. redatelja Dušana Vukotića, dobitnik Oscara za kratkometražni animirani film Surogat i jednog od utemeljitelja Zagrebačke škole animacije. 


Film koji spaja znanstvenu-fantastiku, horor i dječji film bio je prvi takav naslov u povijesti regionalne kinematografije, a vrijedno je istaknuti da su naslovne uloge imali Ksenija Prohaska, nedavno preminuli Žarko Potočnjak, Ljubiša Samardžić i Rene Bitorajac kojem je to bila prva uloga. Filmsko čudovište kreirao je slavni češki umjetnik Jan Švankmajer.

Uz nagrade na specijaliziranim festivalima, u domaćim kinima nije ostvario značajne rezultate te ga se, unatoč impresivnoj ekipi glumaca i autora, nije smatralo velikim uspjehom. Moglo bi se reći i da je bio zapostavljen, sve do pojave novijih uzrasta filmofila, ali i filmologa, koji ga drže iznimnim primjerom kultnog filma. 


Vremenom se u fokusu javnosti našla i inovativna glazba koju je izdavačka kuća Fox & His Friends restaurirala i objavila na vinilu 2017. a sada i u 'revisited' izdanju s obradama glazbenika iz devet zemalja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!