18:43 / 30.10.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Glazbene novosti: koncerti na kapaljku, albumi na lopate

-

-

Foto: - / -

Glazbeni komentator Hrvatskoga radija Robert Urlić u ovotjednom pregledu bavi se ponovnim otkazivanjima glazbenih događaja i ponudom koncerata 'na kapaljku' te nizom novih albuma na domaćem i svjetskom tržištu.
Glazbeni komentator Hrvatskoga radija Robert Urlić u ovotjednom pregledu bavi se ponovnim otkazivanjima glazbenih događaja i ponudom koncerata 'na kapaljku' te nizom novih albuma na domaćem i svjetskom tržištu.

Pregled novosti trebao je početi najavom jednog koncerta, no kako se situacija s Covidom mijenja iz dana u dan umjesto najave imamo odjavu: ususret Svim Svetima, Noći vještica, Dia de los Muertos – grupa nemanja je trebala donijeti Danza de la muerte sutra 31. listopada u zagrebački klub KSET.

Taj koncert je zbog cijele situacije s Covidom na žalost otkazan i publika neće imati priliku uživati u ezoteričnim ritmovima ‘Cosmic Disca’ i ‘Tarot Funka’. Koncert bio je planiran u sklopu programa ‘100po100’ koji je trebao omogućiti svirke s ograničenim brojem od 100 prisutnih, u skladu s najvećim standardima i preporukama po epidemiološkim mjerama, a s naglaskom na domaće izvođače koje trenutna situacija najviše pogađa.

Inače, prvi je u sklopu programa nastupio sinjski Mort, no za sada se sve na žalost stavlja u stanje čekanja do bolje epidemiološke situacije.Bez obzira na to što koncerata nema ili ima na kapaljku, ova čudna 2020. za neke glazbenike poput Ide Prester je i vrlo plodonosna. Iza nje su uspješna četiri singla - Šansa, Minuta, Dodir i Kvar - od kojih zadnja tri pripadaju ovoj godini, a ovih dana se pojavio i novi Luda.

Pjesmu je Ida napisala u suradnji s zagrebačkim electro pop dvojcem pocket palma, čija je suradnja počela na remixu pjesme Minuta, a nastavila se na singlu Dodir, nastalom tijekom lockdowna. Singl Luda naravno prati i video spot, koji su ostvarili stalni Idini suradnici, Vladimir Miladinović Piki (kamera) i Marko Ćerketa (art direkcija).Ovih dana finaliziran je i prvi dio glazbene priča započete ovoga proljeća: pobjednik 3. sezone The Voicea Vinko Ćemeraš i njegov bend Talvi Tuuli objavili su iščekivani album prvijenac Na putu. Stvaranje ovih pjesama bilo je posebno putovanje za mlade glazbenike, koji su svoj talent, entuzijazam i upornost unijeli u svoje prvo studijsko izdanje.

U izdanju Universal Music Hrvatska album je producirao je Srđan Sekulović - Skansi, koji je i napisao većinu materijala. Uz njega, tri pjesme je kreirao i Aljoša Šerić, dok Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli autorski potpisuju dvije pjesme.

Svoj doprinos u kreiranju albuma dao je i čitav niz izvrsnih domaćih glazbenika/ca, među kojima su Gina Viktorija Damjanović, Matej Milošev, Nikša Bratoš, Miroslav Lesić… Izdanje donosi ukupno deset pjesama, a aktualni singl je pjesma Nauči Me.Pjesmu Ne volin jugo, Neno Belan je uz pratnju klape Cambi izveo na ovogodišnjim ‘Večerima dalmatinske šansone’ u Šibeniku, a sada je pjesma dobila i svoje vizualno izdanje tj. videospot.

Redatelj spota Matko Petrić priču za ovu bluzersku pjesmu smjestio je na otok Biševo i u Omiš, a različitim je tehnikama te lokacije prilagodio sjetnom, kišnom ugođaju i ubacivanjem starih Belanovih snimki, spojio prošlost i sadašnjost.

Glumačka postava koju čine Neno Belan, vokalni sastav Cambi, Boris Hrepić Hrepa koji je svirao usnu harmoniku i trubač Šime Glavina, odlično su se uživjeli u bluzersku priču kojom se prebacujemo u atmosferu posebnog jadranskog ‘state of mind’ tj. ‘fjake’ i ‘pusti me stat’ stanja.Neno Belan je posljednje četiri godine bio umjetnički direktor Zagrebačkog festivala, a ove godine palicu je predao kolegi Branimiru Mihaljeviću. To spominjemo zbog toga jer je u tijeku natječaj za nove pjesme, koji traje do 15. studenog, a 68. izdanje festivala bi se trebalo održati 29. siječnja 2021. godine. 

S obzirom na pandemiju, teško je prognozirati što se može očekivati od Zagrebačkog festivala i njegovog održavanja, no - kako je rekao novi umjetnički direktor - spremni su na sve situacije i scenarije, tj. i onaj s publikom i onaj bez publike. Ako publike ne bude, fokusirati će se na vizualni sadržaj i televizijski prijenos.

Novi albumi svjetskih zvijezda

Ovaj petak izlazi puno novih albuma, među ostalima Positions Ariane Grande, Post Human:Survival Horror britanskog banda Bring Me the Horizon zatim 31. album legendarnog Elvisa Costella Hey Clockface, nakon osamnaest godina diskografske stanke novi album The Makarrata Project danas objavljuje i australski sastav Midnight Oil (Beds are Burning; Blue Sky Mine), a pojavit će se i treće studijsko izdanje Love Goes engleskog autora i pjevača Sama Smitha.

Ipak najznačajniji i najiščekivaniji album koji je ovih dana objavljen svakako je Letter To You, ‘Bossa’ Brucea Springsteena. Riječ je o njegovom dvadesetom studijskom albumu i prvom koji je snimio sa svojim matičnim E Street bandom nakon 2014. godine i albuma High Hopes.Springsteen je pjesme za ovaj novi album počeo pisati tijekom prošle godine i to nakon smrti bliskog prijatelja iz djetinjstva s kojim je svirao u svom prvom bendu Castiles. Sve pjesme napisao je tijekom deset dana travnja, a u studenom je u svom kućnom studiju u New Jerseyu, 71-godišnji Bruce okupio članove  E Street Banda uz koje je sve snimio za samo četiri dana.

Album je snimljen ‘uživo’ u studiju bez dodatnih intervencija, a među dvanaest pjesama na albumu nalaze se i tri koje je Boss napisao jako davno, još prije objave debitantskog albuma Greetings From Asbury Park,NJ - 1973. Na tom albumu Springsteen progovara o gubitku, borbi pojedinca još jednom pokazavši svoju sposobnost ali i mudrost da se na jedan sjajan način izrazi i prenese osjećaje slušatelju.

Pogledajte gostovanje Roberta Urlića u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!