Hrvatska se može pohvaliti s 84 restorana koji nose neku od prestižnih Michelinovih oznaka

06.07.2022.

18:39

Autor: Edi Škovrlj/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Michelin zvijezde

Michelin zvijezde

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Novom selekcijom, svi dosadašnji hrvatski restorani nositelji prestižne Michelinove zvjezdice, njih ukupno deset, zadržali su tu oznaku. Hrvatska se danas može pohvaliti s ukupno 84 restorana koji nose neku od prestižnih Michelinovih oznaka ili preporuka što predstavlja veliki uspjeh za hrvatske restorane. Dodjela priznanja održana je na Vrani u Maškovića hanu , turskom povijesnom lokalitetu iz 17 stoljeća. 

Počnimo s izvornim domaćinima.

- Bilo je bolje u tursko vrijeme za jesti, treba dobro pojesti da bi se moglo dobro ratovati, rekao je Nediljko.

Tristo godina poslije, u Vrani i u Hrvatskoj, nova gastronomska filozofija i kultura stola.

- Mislim da možemo biti sretni i zadovoljni da je Michelinov vodič došao u Hrvatsku. To je najbolja stvar što se desila hrvatskoj gastronomiji, poručio je Rudolf Štefan, restoran Pelegrini, nositelj Michelinove zvjezdice.

Ući u elitno društvo nije lako, korak do - odnosno dobivena preporuka, ne znači da je i osigurana zvjezdica.

- Ono što mi uvijek razmišljamo da radimo kvalitetno, ne opterećujemo se s nečim višim, što bude, bude, istaknula je Mladenka Štura, Michelinova preporuka hotel Bastion. 

Zvjezdica se čeka godinama, sa sobom nosi nova stroga pravila poslovanja, pa se nekima i ne žuri da je dobiju iako su godinama na listi preporučenih.

- Molimo Boga da je ne dobijemo, jer to nosi ljude, ogromne troškove. Mislim da je bolje da je ne dobijemo, rekao je Luka Nižić, Michelinova preporuka Riblji restoran Zadar.

Gastronomija nesumnjivo predstavlja identitet svake nacije.

- Sad biti ovdje, to je ipak jedan ponos u društvu svih tih ugostitelja, kazao je Vunko Krnić, preporuka za Michelinovu zvjezdicu.

Naši najbolji chefovi svojim uspjesima upisuju nas na gastronomsku kartu svijeta. Deni Srdoč jedini je hrvatski chef s dvije zvjezdice.

- Spremni smo idemo dalje , idemo u daljnja osvajanja, poručio je dobitnik dviju Michelinovih zvjezdica Deni Srdoč.

Najčešći gosti prestižnih restorana ljudi su koji cijene kulturu stola i ne pitaju za cijenu.

- To nije sport za svakoga to je mala niša ljudi koji posjećuju vrhunske restorane, istaknuo je Boris Šuljić, konoba Boškinac dobitnik Michelinove zvjezdice.

Najprestižniji godišnji susret majstora kuhinje ovjekovječila je i mlada slikarica.

- Najviše volim jesti ribu ali i sljedovi su mi ukusni, dodala je Alba Miočev, akad. slikarica.

Dogodine se očekuju bar tri nove zvjezdice, a to znači mnogo rada i dokazivanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!