I Novine 3 u finalu Zlatnog Studija

03.02.2021.

13:28

Autor: HRT

Novine 3 u finalu Zlatnog Studija

Novine 3 u finalu Zlatnog Studija

Foto: Jutarnji list / Jutarnji list

TV serija Novine 3 jedna je od ponajboljih hrvatskih serija. Pohvale i priznanja dobiva u Hrvatskoj, ali i izvan nje, a smiješi se još jedno. Serija je ušla u finale medijske nagrade Jutarnjeg lista Zlatni Studio u kategoriji Najbolja TV serija.

Treća sezona ove hvaljene serije bavi se vjerojatno ključnom institucijom svakog demokratskog društva - pravosuđem i njegovim stranputicama. Pokretač radnje je dugogodišnji sudski spor koji fond kuponske privatizacije 'Domovina' vodi protiv domovine, Republike Hrvatske. Proces se napokon primakao kraju, a ulog, uz godinama nagomilavane kamate, nije mali - tristo milijuna eura proračunskog novca.

U seriji glume Zdenko Jelčić (Blago Antić), Branka Katić (Dijana Mitrović), Dragan Despot (predsjednik Tomašević), Trpimir Jurkić (Nikola Martić), Aleksandar Cvjetković (Mario Kardum), Tihana Lazović (Tena Latinović), Nikša Butijer (Leo Grubišić), Izudin Bajrović (Marinko Prskalo), Gloria Dubelj (Barbara), Tena Nemet Brankov (Lara Tomašević), Boris Svrtan (premijer Lozančić), Daria Lorenzi Flatz (Katarina Jerkov), Helena Minić Matanić (Vera Papo), Olga Pakalović (Alenka Jović), Nadia Cvitanović (Žana), Draško Zidar (Zvonimir Mihalić), Sandra Lončarić (Vanja Kardum), Goran Marković. Producenti su Miodrag Sila i Nebojša Taraba, direktor fotografije Danko Vučinović, a urednik Mislav Brumec.


Galerija
Novine 3, Foto: -/-
Snimanje Novina 3, Foto: -/-Gloria Dubelj, Foto: HRT/HRTTena Nemet Brankov, Foto: HRT/HRTZdenko Jelčić, Foto: HRT/HRT

Novih sezona sigurno neće biti jer sam ja sve pobio tamo.

Zdenko Jelčić

Dio glumačke ekipe –Zdenko Jelčić, Tena Nemet Brankov i Gloria Dubelj govorili su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska o tome kako je bilo na setu ove hit serije i što njima osobno znači prolazak u finale Zlatnog Studija.
 
- Zadnje sezona izgleda, po meni, bolje nego prve dvije. Prva je bila odlična, druga je bila još bolja, a treća je daleko najbolja. – kazao je iskreno Zdenko Jelčić i otkrio razloge.

- Ekipa je navikla jedna na druge. I inače je ekipa jako dobro postavljena zahvaljujući producentskoj ekipi i HRT-u. Treću godinu radili smo kao jedna dobra stara i dobro odgojeno familija.

Kvalitetu serije Novine scenarista Ivice Đikića i redatelja Dalibora Matanića koju je za Hrvatsku radioteleviziju (HRT) snimila produkcijska kuća Drugi plan prepoznao je i Netflix koji ju je uvrstio u svoju ponudu.

- To mi znači puno. Ne smo kao podatak u biografiji. U početku nisam imala takva očekivanja, a kako je vrijeme odmicalo shvatila sam da se radi o jednom ozbiljno kvalitetnom projektu i očekivanja su rasla. Velika je stvar da smo na Netflixu. Zaista sam ponosna biti dio tog projekta. – iskrena je bila Gloria Dubelj.

Serija je snimljena dosta prije početka epidemije. Snimalo se u Zagrebu i Rijeci.

- Radilo se s dosta dugim pauzama. Bilo je naporno, ali bilo je užitak raditi. – rekla je Tena Nemet Brankov.


- Više se radio u Rijeci što nam je bilo zanimljivo. Malo više boraviti u gradu koji je zaista fotogeničan – dodala je Gloria.

Tena i Gloria privatno su dobre prijateljice baš kao što to u seriji Lara i Barbara kojima odnos varira od idile do fizičkog sukoba…

- Jedna od najtežih scena bila je scena nasilja između Lara i Barbara u drugoj sezoni… To mi je jako, jako teško palo. Na mostu u Rijeci, bilo je jako hladno i morala sam vršiti nasilje nad svojom prijateljicom… – otkrila je Tena.

- A scenu smo puno puta ponavljale… tako da je i meni bilo jako, jako teško. – nadovezala se Gloria.

Zdenku je pak najdraža scena ona zadnja, koju je snimao sa svojim jako dragim prijateljem, Draganom Despotom u riječkom brodogradilištu.

- Snimali smo cijeli dan, pa cijelu noć i negdje pred svitanje Dragan meni nešto kaže, ja izvadim pištolj i ubijem ga… To je zadnja scena i gotovo. Rekao sam producentu Tarabi, današnji dan ne naplaćujem. Ubio sam Dragana Despota, to mi je naplata za cijeli život – našalio se.

Serija je snimana 'starinski', jedna epizoda radila se i do deset dana.

- Tako se radi. – naglasio je Zdenko. Točno se znalo što tko govori, scenarij je prorađen, glumci su mogli proraditi ulogu, mogli su se pripremiti, odmoriti… zato je ovo kvalitetna serija i zato očekujem da dobije nagradu.

- Često mi se na društvenim mrežama, javljaju nepoznati ljudi, koji me prepoznaju iz serije, ali i prijatelji i kolege da mi čestitaju na ulozi i seriji. Svi imaju riječi hvale što je ispunjavajuće. – otkrila je Gloria.

- Uloga je otvorila neko nove projekte koji će morati malo pričekati zbog trenutne situacije. – dodala je Tena.


Jadan Dragan, svi smo pucali u njega.

Gloria Dubelj

Svoj glas za Najbolju tv-seriju možete dati do petka 5. veljače online ili pak slanjem kupona koji izlaze u magazinu Jutarnjeg lista – Studiju. Dodjela medijskih nagrada Zlatni Studio održat će se 20. veljače u HRT-ovom studiju Anton Marti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!