Izložba mačaka na zagrebačkom Jankomiru

02.12.2022.

17:26

Autor: Josip Gavranović/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Izložba mačaka

Izložba mačaka

Foto: Jurica Galoic / Pixsell

Savez felinoloških društava Hrvatske ovoga vikenda organizira izložbu mačaka na zagrebačkom Jankomiru. Na međunarodnom susretu bit će izloženo više od 140 mačaka - 19 različitih pasmina.

U Britansku kratkodlaku mačku Marina Han "zaljubila" se na prvi pogled. Zahvaljujući tome ušla je u svijet mačaka i do danas ostala.

- Mačke su se sve više i više popularizirale zato što je brzi tempo života. Dosta mladih ljudi nema vremena imati pse zato što ih moraju šetati, a to iziskuje jedan drugi način komunikacije, rekla je Marina Han, uzgajivačica.

Mnogi su mačku kao kućnog ljubimca otkrili upravo u vrijeme pandemije. Stres i neizvjesnost i više vremena kod kuće otvorili su put mnogim mačkoljupcima.

- Mace su bile te koje su pomagale ljudima da se što bolje opuste jer one imaju taj svoj specifični način ponašanja. Znači mirne su, spore, predu, a takav način predenja smiruje ljude ne bi vjerovali, istaknula je Marina.

Izložba koja traje u subotu i nedjelju, na neki način slavi i 30 godina postojanja Saveza felinoloških društava Hrvatske koji je i član - FIFe najpoznatije i najuglednije felinološke organizacije.

Dodajmo kako u Hrvatskoj ne postoji ni jedna autohtona domaća pasmina, osim naravno domaće mačke. Ako više želite saznati o svemu, ulaz na izložbu je besplatan dok će proglašenje najljepših mačaka oba dana početi u 16.30.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!