17:17 / 25.10.2020.

Autor: K.D./HRT

Kako je elektroničar Runjić postao hitmaker za povijest

-

-

Foto: - / -

Stvarao je za sve uvažene hrvatske vokalne interpretatore i grupe, ostvario više od 30 samostalnih izdanja u višemilijunskoj nakladi.
Peti nastavak glazbeno-dokumentarne serije A Porina dobiva... posvećen je iznimnom Zdenku Runjiću, skladatelju, aranžeru i tekstopiscu čije su pjesme jednostavno postale dio života svakog od nas.

Pogledati ga možete na multimedijskoj platformi HRTi, zajedno s ostalim dosad emitiranim nastavcima odličnog serijala o dobitnicima Porina za životno djelo.
Hrvatska javnost, osobito mlađI naraštaji, ovim posebnim dokumentarcem dobivaju puninu životne priče o ovom splitskom velikanu koji je stvarao za sve uvažene hrvatske vokalne interpretatore i grupe, te ostvario više od 30 samostalnih izdanja u višemilijunskoj nakladi. Dobitnik je nebrojenih nagrada na festivalima u zemlji i inozemstvu, a nositelj je i priznanja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića.


Posebnu pozornost film daje njegovoj najplodonosnijoj suradnji, onoj s Oliverom Dragojevićem za kojeg je napisao 200 pjesama. Njegove pjesme pjevali su i Meri Cetinić, Tereza Kesovija, Mišo Kovač, Jasna Zlokić, Magazin i mnogi drugi. Runjić je skladatelj vječnih hitova, kao što su Molitva za Magdalenu, Ča je život vengo fantažija, Ključ života, Galeb i ja, Prozor kraj đardina i mnogi drugi...


Autor filma Toni Volarić velikog glazbenika prati od djetinjstva, a zanimljiv je podatak da je Runjić diplomirani elektroničar i dugogodišnji direktor u Jugoplastici, bez ikakve formalne glazbene naobrazbe ispisao toliko nota koje su utkane u povijest hrvatske glazbe. Prisjećamo se prvih pjesama na Splitskom festivalu, sve do pisanja soundtracka mnogih naših ljubavi.


Oliver i Zdenko - dobitna kombinacija

Nostalgičan uvid u neka druga vremena, procvata zabavne glazbe i festivala, približava lakoću kojom je Runjić opisivao svaku emociju, u hitovima koji su nadživjele i njega i Olivera. Posebno je emotivno prisjetiti se velikog trenutka hrvatske glazbe, kad je pokojni Oliver uručio Porina za životno djelo Runjiću 1998., pritom mu odavši duboko poštovanje: 

- Od čovjeka jače jedino je vrijeme, da pobijedi vrijeme, Bog je stvorio ljubav, a ti, Zdenko, pjesme, hvala, Zdenko, još jedanput... Tom je prigodom Runjić obećao da će biti još pjesama, a zatim je cijela hrvatska glazbena scena zajedno na pozornici zapjevala njegovu legendarnu Skalinadu.


Vrijedi istaknuti da je njegova pjesma "Galeb i ja" jedna je od naših najljepših pjesama, a "Skalinada" je postala neslužbena himna grada Splita i cijele Dalmacije.  
 
Film donosi arhivske snimke, fotografije, glazbene brojeve, sjećanja članova njegove obitelji - kćeri Ivane i Ane Runjić, te bivše supruge i dugogodišnje glazbene urednice na Hrvatskom radiju Marije Runjić. Školske zgode čut ćemo od njegova osnovnoškolskog učitelja Ivana Kedje, a o nezaboravnom šjor Zdenku govore i prijatelji Tonči Huljić, Goran Karan, Meri Cetinić i Oliver. Kćer Ivana otkrila je kako je u osnovnoj školi iz glazbenog imao dvojku, a Goran Karan kako ga je Tonči Huljić doveo kod Runjića na vikendicu kad je odlučio započeti solo karijeru.

Prisjetit ćemo se i izjava skromnog majstora nota, koji je uvijek isticao da njegov rodni kraj utječe na njegov rad: - Inspiraciju za sve moje kompozicije nalazim u ambijentu u kojem živim, kazao je mladi autor...
Scenarist i redatelj je Toni Volarić, a urednica Lejdi Oreb. Produkcija:  Unison Pro d.o.o.
  U serijalu „A Porina dobiva...“ ukupno je 12 dokumentarnih filmova. Ljudi čiji su životi i uspjesi dio hrvatske glazbene povijesti „ispričani“ su kroz bezbroj detalja i uspomena koje su podijelili njihovi kolege, suradnici i prijatelji. Do sada smo vidjeli filmove o Vici Vukovu, Miljenku Prohaski, Dinu Dvorniku, Dunji Vejzović i Zdenku Runjiću. A pred nama sudobitnici od 1994. do 2000. godine: Arsen Dedić, Boško Petrović, Đorđe Novković, Ivo Robić, Kvartet 4M, Oliver Dragojević i Ruža Pospiš Baldani. Sve ćete ih po emitiranju moći gledati na platformi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!