07:24 / 03.11.2020.

Autor: Saša Užarević/Dobro jutro, Hrvatska/IMS/HRT

Kako je Nik Titanik postao najpoznatiji hrvatski karikaturist

-

-

Foto: - / -

Iako je završio studij ekonomije, karikaturu je izabrao kao životni poziv. 1994. objavio je svoju prvu službenu karikaturu.
Hrvatski karikaturist Nikola Plečko, poznatiji kao Nik Titanik, prošle je godine proslavio 25 godina profesionalne karijere. Tim povodom u muzeju Mimara bila je upriličena i retrospektivna izložba njegovih karikatura. Izložba još i danas putuje hrvatskim gradovima.

Svojim karikaturama Nikola Plečko, poznatiji kao Nik Titanik, već preko 25 godina uveseljava čitatelje dnevnih novina. Nikola Plečko jedan je od najpoznatijih hrvatskih karikaturista.

- Nik mi je oduvijek bio nadimak. Krajem '90.-ih, kada sam studirao ekonomiju, što je čudno obzirom na to čime se danas bavim, prijatelji su me zvali Nik i uvijek su dodavali nekakve nastavke tom nadimku, a 1997. je izašao film Titanik, tako da je to bio jedan od nastavaka nadimku koji se kasnije najčešće i najviše "primio". Kada sam 2000. radio neku strategiju i birao svoj pseudonim, to je bilo logičan izbor i tako je i ostalo, rekao je.

Kaže kako je oduvijek volio nešto crtati. Iako je završio studij ekonomije, karikaturu je izabrao kao životni poziv. 1994. objavio je svoju prvu službenu karikaturu.

Uz portretne karikature Nik Titanik najpoznatiji je i po ilustracijama političkih karikatura. U 40 godina crtačke i preko 25 godina profesionalne karijere iza Nika Titanika ostale su mnogobrojne karikature.

Smijeh i šala su dobri za zdravlje pa se nadamo kako će nas Nik Titanik još dugo zabavljati svojim karikaturama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!