Kalush Orchestra prodao trofej s Eurosonga, novac ide vojsci

30.05.2022.

09:00

Autor: HRT/Hina

Kalush Orchestra

Kalush Orchestra

Foto: HTV / HRT

Ukrajinska grupa Kalush Orchestra, pobjednica ovogodišnjeg natjecanja za pjesmu Eurovizije, prodala je osvojeni trofej na dražbi za 900.000 dolara, a prikupljene novce članovi benda namijenili su ukrajinskoj vojsci. Osvojeni kristalni mikrofon prodan je na dražbi na Facebooku koju je vodio ukrajinski tv voditelj Serhij Pritula.

Prikupljenim sredstvima će se kupiti bespilotni zrakoplovni sustav PD-2, namijenjen ukrajinskim oružanim snagama, koji uključuje tri bespilotne letjelice ukrajinske proizvodnje i zemaljsku kontrolnu stanicu, rekao je Pritula.

Prodaja se poklopila s nastupom benda na humanitarnom koncertu na berlinskim Brandenburškim vratima, piše BBC. Član benda Oleh Psiuk iskoristio je koncert da pozove sve ljude da se "ne navikavaju na rat u Ukrajini".

- Mislim da bi vijesti o ratu uvijek trebale biti na naslovnicama, sve dok ne nastupi mir, poručio je Psiuk.

Ruska invazija na Ukrajinu, koja traje već četiri mjeseca dosad je odnijela tisuće civilnih života, prisilila milijune Ukrajinaca na bijeg, a ukrajinske gradove pretvorila je u ruševine.

Moskva svoje djelovanje naziva "specijalnom vojnom operacijom" čiji je cilj razoružati Ukrajinu i zaštititi je od fašista.

Ukrajina i Zapad se slažu da je tvrdnja neutemeljena i da je ovaj rat ničim izazvan čin agresije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!