Klara je osvojila tri najviša planinska vrha na svijetu

20.07.2022.

07:00

Autor: Suzana Balen/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Klara je osvojila tri najviša planinska vrha na svijetu

Klara je osvojila tri najviša planinska vrha na svijetu

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Biti jedna od samo deset žena koje su osvojile tri najviša planinska vrha na svijetu - velik je uspjeh. Među njima je i Klara Kolouhova - češka alpinistica koja je svoju filmsku priču s dobrim razlogom podijelila s Bjelovarčanima.

Film o ljudskoj potrebi da se probijaju vlastite granice i slijedi svoj put - "K2 na moj način" donosi ispovijest Klare Kolouhove - poslovne žene, alpinistice, majke dvoje djece. Prva je to Čehinja koja je osvojila Mount Everest, a zatim i K2 na čiji se vrh od 8 tisuća 611 metara uspela u trećem pokušaju.

- Bila sam pomalo bahata na početku jer sve prijašnje vrhove osvojila sam odprve. Tako sam očekivala da će prvi pokušaj biti i jedini, ali K2 mi je dao lekciju na najbolji način, rekla je Klara Kolouchova, alpinistica.

Postavlja se i pitanje - može li žena danas biti stvarno slobodna u pokušaju da dosegne nešto veliko, a da istodobno ne bude sebična prema svojim najbližima? No, Klara potporu obitelji ima.

Klara je 20. žena u svijetu koja je osvojila pakistanski vrh K2.

- Film je izvrstan, pravi dokumentarac koji pokazuje način na koji se čovjek može nositi sa svim onim što je poželio učiniti, kaže Mladen Jasek, Bjelovar.

Nije slučajno što je hrvatska premijera filma održana u Bjelovaru. Klarin se djed iz ovoga grada odselio u Češku, ali njezina obitelj veze s rodbinom redovito održava.

- Imam osjećaj da se neke stvari nikada ne mijenjaju. Sada se redovito ovamo vraćam sa svojom djecom, ističe Klara.

Svi su tako stigli i na bjelovarski Filmodrom. A mnogobrojna publika na ljetnim projekcijama u boho parku dokaz je da udruga DOKUart i ovaj put radi izvrstan posao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!