Sve što trebate znati o boravku u planini

24.05.2022.

09:05

Autor: Nika Jelavić/V.K./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Planinarska škola

Planinarska škola

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Mnogi su se tijekom pandemije okrenuli svježem zraku i zelenilu. Odlazak u planine odjednom je postao vrlo popularna aktivnost. To nam potvrđuje i Hrvatsko planinarsko društvo Zagreb-Matica. Osim što se mogu pohvaliti dugom tradicijom educiranja planinara i brojim programima, HPD ove godine održava i 45. Opću planinarsku školu. Što moramo znati o boravku u planini, otkrili su nam iskusni planinari i vodiči. 

Računanje azimuta, matematika, geografija. Tko je uopće pomislio da je planinarenje prepuno brojki? Ali nije to baš tako. Planinarenje je mnogo više od odlaska u prirodu i uživanja u svježem zraku. Pokazuje nam to Planinarsko društvo Zagreb-Matica. Nastalo davne 1874., Društvo djeluje već 148 godina.

- Taj dar koji smo mi naslijedili od naših prethodnika, želimo ga nastaviti i dalje. Sve je krenulo s inicijativom zaštite prirode, upoznavanja naše domovine od strane botaničara, zoologa i geologa, što govori o tome da su obrazovane osobe u gradu krenule i osnovale društvo, počevši od Lenucija, Račkoga, Smičiklasa, Schlossera, Gaja, govori Anton Bikić, predsjednik Hrvatskog planinarskog društva "Zagreb-Matica"

U sklopu Društva organizira se i Planinarska škola. Već 31 godinu novopečene planinare poučava iskusni voditelj Bruno Šibl. Nakon upisa u školu, polaznici dobivaju literaturu i počinju predavanja.

- Boravak i kretanje u planini, planinarska etika, zaštita prirode, orijentacija. Ove godine smo imali po prvi put nakon pet godina planinarsku prehranu kao jednu zanimljivu temu. Prošli tjedan smo imali planinarsku medicinu, prvu pomoć, a sad ćemo imati i alpinizam i upotreba tehničke opreme u planinarstvu, kao i čvorove, rekao je Bruno Šibl, voditelj Opće planinarske škole, HPD "Zagreb-Matica" .

Sve naučeno na predavanjima zatim se primjenjuje u praksi. Važno je i znati da na izlete ne smijemo doći prazna želuca. 

- Kod prehrane je bitno da se dobro večera, znači ugljikohidrati i doručak i onda se može normalno planinariti. Mora se imati određena količina vode ili izotoničkog napitka, istaknuo je Šibl.

Za kvalitetno proveden dan u planinama, u prvom je redu važna dobra priprema.

- Moraju se znati ponašati, kretati. Tehnike hoda su važne. Da li su to cik cak hodovi, da li su to uzdužni, da li su uspravni i kraći, naglasio je Miroslav Kralj, vodič i operativac na terenu, HPD "Zagreb-Matica".

Ako recimo odlučimo otići na jednodnevni izlet na Sljeme, da bi nam kretanje bilo lakše, valja se koristiti i prikladnom planinarskom opremom.

- Jedan ruksak od 28 do 32 litre. Sastavni dio svih izleta je da imamo prvu pomoć, te da se znamo koristiti s njom. Poželjno je uvijek da su gležnjače iznad gležnja, zbog moguće konfiguracije terena koji pruža neravnine, ujedno i korijenje. Kvalitetna obuća je broj 1. Mora imati nekakve planinarske hlače radi oštećenja, duže traju, mogu sjesti, izolirane su i tako dalje, rekao je Kralj.

A svakako je poželjno i napuniti mobitel. U svijet planinarenja početnike se uvodi kroz lakše i blaže izlete. Kako se školovanje bliži kraju, tako se novopečenim planinarima omogućuje da dosegnu nove visine.

- Odradili smo Medvednicu, odradili smo Samoborsko gorje. Sve te stvari imaju nekakvu dodatnu zanimljivost, govori.

- Uz svaki izlet ima i pokazna vježba iz orijentacije. Imamo neke zadatke koje su oni već sad navikli raditi, znači malo i matematike i povlačenja pravaca i mjerenja kutova, azimut i kontra azimut, to je parola, smije se. 

Nedavno su na Žumberku odradili pokazne vježbe iz speleologije i orijentacije.

- Područje speleologije je bilo više interaktivno predavanje tako da se prezentiralo kako i koja oprema se u speleološkim uvjetima koristi i na koji način speleolozi istražuju.Težište u planini je u 90 posto slučajeva ta orijentacija. Orijentiranje putem azimuta, putem kompasa, određenih zemljovida, pokazuje Kralj.

- Imamo i završni ispit na kojem će oni to sve morati objediniti, pokazati što znaju i tek poslije toga dolazi diploma, istaknuo je Šibl.

Važno je spomenuti i planinarsku etiku i njezino osnovno pravilo da ono što nosimo sa sobom i vraćamo.

- Sve deklaracije određenih proizvoda, poput vrećica bombona, salvete sve što smo donijeli u prirodu, poželjno je da vratimo nazad. To je broj 1. Broj 2 je da ne beremo biljke, ne beremo gljive, učimo, proučavamo i poštujemo, naglasio je Kralj.

Brojne su koristi koje planinarenje pruža. Kao fizička aktivnost pogoduje zdravlju i kondiciji, a kroz druženje zbližava planinare i rađa neka nova prijateljstva.

- Približavamo se jedni drugima, postajemo bliskiji, iskreniji. Kad s nekim hodate 4-5 sati, onda se već načinju teme koje inače u kafiću ili u gradu ili na poslu nećete načeti, govori Bikić.

- Uživam u cvrkutu ptica, kukcima koji lete i divim se toj ljepoti. Opušta me, smiruje me, punim nekakve baterije za svakodnevicu koja me sutra u radnom danu čeka i tako se veselim već idućem vikendu kako ću opet to ostvariti, rekao je Kralj. 

Svojim studioznim pristupom ovi iskusni planinari pomažu početnicima da opušteno uživaju u blagodatima prirodnih ljepota. Jer upravo ih je planinarska škola naučila kako se snaći u visinama, ali i pomoći kolegama te biti spreman za sve planinarske izazove

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!