Književni klub „Moljac“ povezuje žene

13.04.2021.

07:00

Autor: Kod nas doma/HRT

Književni klub „Moljac“ povezuje žene

Književni klub „Moljac“ povezuje žene

Foto: Kod nas doma / HRT

Književni klub „Moljac“ osnovan je prije deset godina, a sve je počelo kada je Dijana Zorić, koja mnogo čita, poželjela pročitano podijeliti s nekim. Pozvala je svoje prijateljice i poznanice koje su tu ideju oduševljeno prihvatile, te su zajedno zaronile u svijet pisane riječi.

Galerija
Književni klub „Moljac“ povezuje žene, Foto: Kod nas doma/HRT
Književni klub „Moljac“ povezuje žene, Foto: Kod nas doma/HRTKnjiževni klub „Moljac“ povezuje žene, Foto: Kod nas doma/HRT

- Obožavateljice smo dobre pisane riječi, volimo to što se nalazimo, volimo čitati i dijelimo tu strast, kaže Dijana. Klub se pomalo širio, a žene se sve više povezivale. 

- Bilo je neobično doći među sve te žene, zapravo nisam nikoga znala, ali tu sam već pet godina i odlično mi je, priča Jelena Filipaj.

Klubom je oduševljena i Branka Tolić, koju čak ni beba nije spriječila da sudjeluje u književnim raspravama – svog sina vodila je na sastanke. 

- On je tada bio jedini muški član kluba, dojila sam ga u klubu i nije bilo govora o tome da ne dođem, kaže Branka i dodaje kako joj je u to vrijeme klub bio i svojevrsna terapija.

No, „Moljac“ je puno više od terapijskog čavrljanja – riječ je o ozbiljnom klubu s internom web stranicom, popisom knjiga za čitanje i vrućim stolcem na kojem su se „znojili“ i neki književnici, a na godinu pročitaju između 22 i 24 knjige. 

- Tu se ozbiljno priča o knjigama, ne akademski, ali dubinski pa čak i književno-teorijski, objašnjava Ksenija Banović.

Književni klub samo je dio aktivnosti svestrane Dijane. Ona i njezina prijateljica, Ana Grzunov, prije 8 godina radile su u školi stranih jezika, nakon čega je Ana došla na ideju da njih dvije započnu svoju priču. Tako je Dijana postala majstorica „storytelling-a“, odnosno pričanja priča, te je suorganizirala i prvi hrvatski festival storytelling-a. 

Nakon svih priča i aktivnosti, opušta se u „Moljcu“. 

- Zanimljivo je što se mi, mimo kluba, ne viđamo. Nalazimo se ovdje i prevrtimo sve žive teme, od tračanja muževa, djece, škole, politike – sve dođe na red, kaže Dijana. A ono što se u klubu kaže – u klubu i ostaje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!