Martha May: Nastupanje uživo je moja najveća strast!

24.01.2023.

12:53

Autor: HRT/L.D.

Martha May

Martha May

Foto: Dario Njavro / HRT

Marta Ivić (Martha May), mlada kantautorica pop glazbe rodom iz Splita, debitirat će na ovogodišnjoj Dori s pjesmom „Distance“, za koju kaže da je stvorena kao čisti nalet emocija i inspiracije. U razgovoru smo bolje upoznali Martu i njen glazbeni put te pjesmu s kojom će se predstaviti. 

- Meni je pjesma itekako posebna, čisto zato što je iskrena. Tekst je nepromijenjen od prvog dana kad je napisan, prikazuje najsirovije i najiskrenije emocije te mislim da joj je to glavna snaga. Nadam se da će publika to prepoznati, istaknula je.


Iako je cijeli život voljela pjevati, to je ozbiljno počela shvaćati tek nakon sudjelovanja u njenom prvom mjuziklu u srednjoj školi.


- To me navelo da započnem i studirati Musical Theatre u Engleskoj te dalje inspiriralo da počnem pisati svoju glazbu. Inspiraciju za tekstove vučem iz vlastitog života i iskustava, i nije me strah zaroniti u najdublje moguće osjećaje. Što se tiče žanra, rekla bih da se najviše uklapam u indie-pop stil, iako sam još uvijek u procesu pronalaska svog istinskog zvuka. Moji najveći glazbeni uzori su Lorde, Lady Gaga, LP, Marina i razne druge pop ikone, dodala je. 

Otkrila nam je i zašto se odlučila predstaviti pod umjetničkim imenom Martha May.


- Htjela sam zadržati svoje pravo ime (Marta) jer mi je jako važno prikazati pravu sebe svojim slušateljima dok sam May dodala jer se smatram optimističnom i vedrom osobom, a mjesec svibanj predstavlja proljeće i nekakvu novu vedrinu. Kad sam to spojila zajedno, Martha May mi se učinilo baš zgodno, i moji najbliži su mi potvrdili da mi to ime baš odgovara, poručila je.


Dok su posljednje pripreme za njen prvi nastup pred većim auditorijem u tijeku, Martha ne krije uzbuđenje, a dotaknula se i važnosti scenskog nastupa.


- Naravno, osjećam blagu nervozu jer ipak nisam nikad nastupala pred tolikom publikom, no sreća i uzbuđenje prevladavaju jer nastupanje uživo je moja najveća strast! Pripreme teku glatko za sada, puno je posla, i jedva čekam svima pokazati što sam pripremila. Scenski nastup mi je jako važan, i mislim da je tu glavni faktor način na koji izvođač prenosi emociju pjesme. Što se tiče mog nastupa na Dori, ne smijem još puno toga otkrivati. Od sebe očekujem samo da ću dati sve od sebe, prepustiti se svojoj pjesmi bez straha, a dalje što bude, bit će.

Na kraju ovog razgovora, vesela Martha nam otkriva što radi kada se ne bavi glazbom.


- Trenutno živim i radim u Londonu kao dogsitter. Jako volim pse, tako da mi je taj posao idealan. Hobiji su mi yoga, čitanje i kuhanje. Jako volim i slagati puzzle, no izbjegavam to često raditi jer kad jednom krenem teško je prestati, poručuje sa smješkom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!