22:04 / 01.02.2021.

Autor: HRT

Može li Nina Kraljić u etno stilu ponovo na Eurosong?

Novi projekt Nine Kraljić - Alkonost of Balkan

Novi projekt Nine Kraljić - Alkonost of Balkan

Foto: Nicolas Diamane / -

Nina Kraljić, 28-godišnja pjevačica, glazbenica i sinkronizator (voice actress) crtanih filmova, rodom iz Lipovljana, živi i radi u Zagrebu.

Pobjednica je prve sezone natjecateljske emisije The Voice – Najljepši glas Hrvatske 2015. godine, nakon čega je i objavila i svoj prvi singl Zaljuljali smo svijet. Ponosna je vlasnica diskografske nagrade Porin za najboljeg novog izvođača godine koja joj je uručena u ožujku 2016., a nominirana je u još dvije kategorije (za najbolju žensku vokalnu izvedbu i najbolji aranžman za pjesmu Zaljuljali smo svijet). Predstavljala je Hrvatsku na Eurosongu 2016. u Stockholmu te je s pjesmom Lighthouse, prvi puta nakon sedam godina, odvela Hrvatsku u finale.

U srpnju 2017. osvaja nagradu Slavenska nada Bjeloruskog Ministarstva kulture na prestižnom natjecanju u gradu Vitebsku. Nominacija za MTV EMAs (European music awards) stiže joj u listopadu iste godine. Surađuje s mnogim glazbenicima i ansamblima kao što su Tamburaški i Jazz orkestar HRT-a, Orkestar oružanih snaga RH i mnogim drugima. 

Na svom albumu prvijencu naziva Samo miješa različite stilove glazbe, od tradicionalne etno glazbe, ambijentalne do filmske glazbe. Jedna je od rijetkih pripadnika mlađe generacije glazbenika koja izvodi i njeguje world musicetno u Hrvatskoj. Osim glazbe, aktivno se bavi i sinkronizacijom, posudila je glas u mnogim crtanim filmovima i teen-serijalima. Od Disneyjeve produkcije slušali smo je u crtanim filmovima Princeza Sofija (Sofija), Ljepotica i Zvijer (Bella) i mnogi drugim crtićima. 

Ove godine izdala je svoj drugi album Čuvaj me pod izdavačkom kućom Dallas. 

Nastupom na Dori 2021. s pjesmom Rijeka najavljuje konačno stilsko usmjerenje u etno i filmsku glazbu s promjenom glazbenog imena – Alkonost of Balkan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!