Muzej iluzija u Washingtonu

19.12.2022.

20:40

Autor: Branka Slavica/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Muzej iluzija u Washingtonu

Muzej iluzija u Washingtonu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Washington nije samo mjesto visoke politike nego i grad kulture koji je prošle godine posjetilo gotovo 20 milijuna turista. Dugoj listi atrakcija pridružio se i Muzej iluzija čiji je koncept rođen u Zagrebu 2015. godine.

Washington je adresa za 17 glasovitih Smithsonian muzeja i galerija, te brojne druge turističke atrakcije. Odnedavno, i 40 svjetski grad u kojem je otvorena franšiza zagrebačkog Muzeja iluzija.

- Od 2015. prisutni smo u New Yorku, Chicagu, Parizu, Madridu, Rimu, Dubaiju. Polako, ali sigurno popunjavamo sve glavne gradove ovog svijeta, rekla je Ines Nožica, /tim za obuku Muzeja iluzija.

Jedan obiteljski posjet Muzeju bio je početak projekta u Washingtonu.

- Imamo puno referenci koje su vrlo važne za Washington i povijesni značaj SAD-a koje smo pridružili eksponatima iz domovine muzeja- Hrvatske, govori Ghida Damirji, ravnateljica Muzeja iluzija, Washington D.C.

 U novom muzeju uvjereni su da će njihov postav brzo postati nezaobilazna postaja u obilasku grada.

- Ljepota ovog muzeja je što vas uspije očarati, daje vam posebno iskustvo, interaktivan je. Istodobno, mehanizmi koji sve pokreću su zapravo u vašim očima i mozgu, naglašava Damirji.

Stručni tim iz Zagreba putuje po svijetu i pomaže u otvaranju novih muzeja jedinstvenog koncepta.

- Postoje kulturološke razlike, ali ono što volimo vidjeti je da svi jako lijepo reagiraju na ovaj koncept. Koncept je pristupačan za ljude svih godina, od onih najmlađih od 5.6 godina pa do najstarijih, rekla je Ines Nožica, tim za obuku Muzeja iluzija.

Od otvaranja prvog muzeja 2015. muzeje iluzija diljem svijeta posjetilo je više o šest i pol milijuna ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!