Najsvečanija i najnapetija filmska noć - noć Oscara

27.03.2022.

20:59

Autor: Maroje Vučićević/Dnevnik/HTV

Kreće najsvečanija i najnapetija filmska noć - noć Oscara

Kreće najsvečanija i najnapetija filmska noć - noć Oscara

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Pred nama je najsvečanija i najnapetija filmska noć - noć Oscara! Kao i svake godine, znaju se favoriti za najprestižnije nagrade u svijetu filma, ali, naravno, moguća su i iznenađenja. Čeka se i kako će i u čemu filmske zvijezde zasjati na crvenom tepihu.

Crveni tepih postavljen je i za nekoliko sati sve može početi. I ove godine velika dominacija Netflixa - s čak 27 nominacija u svim kategorijama pokazuje da je granica između velikih i malih ekrana sve tanja. Najveći je favorit s njih čak 12 film "Šape pasje" - spoj psihološke drame i vesterna u režiji novozelandske filmašice Jane Campion.

Nekoliko dodjela strukovnih nagrada u Sjedinjenim Državama u posljednjih mjesec dana pokazuje da "Šape pasje" više nisu glavni favorit, što bi ovu dodjelu moglo učiniti zanimljivijom.

S druge strane, iznenađenja su, kad je riječ o Oscarima, itekako moguća. Ove se godine za najbolji film natječe čak 10 naslova - spomenimo samo megapopularni "Ne gledaj gore", "Kralja Richarda" s izvrsnim Willom Smithom i monumentalnu "Dinu".

Za filmofile - dovoljno razloga da noć provedu uz prijenos na našem 2. programu.

U noći s nedjelje na ponedjeljak 27./28. ožujka na Drugom programu u 2 sata izravno prenosimo dodjelu prestižne filmske nagrade Oscar 2022. "Ljubitelji filma, ujedinite se!" slogan je ovogodišnje 94. svečane dodjele Oscara koja se održava u Los Angelesu. Prva 10-minutna studijska emisija Noć Oscara 2022. na rasporedu je u 20:05. Potom prikazujemo dokumentarac Medena zemlja, a u 22 sata emitiramo film Zelena knjiga - Vodič za život. U 0:30 slijedi prijenos dolaska zvijezda na crveni tepih. Između filmova i prijenosa Red Carpeta na programu je studijska emisija.

U studijskoj emisiji, kulturu Oscara komentirat će TV kritičarka i spisateljica Zrinka Pavlić, filmska kritičarka i redateljica Višnja Vukašinović i voditeljica i urednica Anja Cerar. Što nam 2022. znače Oscari, mijenjaju li se odnosi moći u Hollywoodu, koji su ovogodišnji favoriti kritike, a koji publike i zašto, teme su emisije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!