12:35 / 19.05.2020.

Autor: Anamaria Ilić/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Nakon splitskog i riječki HNK otvara svoja vrata publici

-

-

Foto: - / -

Nakon splitskog i riječki HNK otvara svoja vrata publici, i to premijerom najavljenom za srijedu. Jedinstvena je to predstava nastala za vrijeme izolacije, u dnevnom boravku, s mišlju o budućnosti i ljepoti života.
Nakon splitskog i riječki HNK otvara svoja vrata publici, i to premijerom najavljenom za srijedu. Jedinstvena je to predstava nastala za vrijeme izolacije, u dnevnom boravku, s mišlju o budućnosti i ljepoti života.

- Među prvima u Europi HNK Split ponovno igra predstave

Nakon dvomjesečne stanke i publika će u srijedu napokon ući u svoje kazalište, no ne u istom broju kao prije pandemije - bit će popunjeno samo pola gledališta.

Nakon dva mjeseca bez blještavila pozornice i publike, Giuseppe Nicodemo i Serena Ferraiuolo iz Talijanske drame HNK-a Zajc napokon u srijedu staju na riječku pozornicu, a svoju predstavu ‘Bonsai ima kratke grančice‘ daruju kazalištu i publici.
Kazališni kutak: ususret ponovnom otvaranju kazališta Redatelj Giuseppe Nicodemo priznaje da mu je kazalište nedostajalo onako kako mu je falila i obitelj.

- Već četiri mjeseca ne mogu doma. Situacija nije laka, a ja moram biti ovdje. Ne mogu obaviti ni video poziv jer mama plače. Samo se čujemo i možda smo zbog toga shvatili kako možemo pisati o izolaciji i okruženju, kako izgleda žena u izolaciji, da ne priča s nekim, samo gleda u prozor, priča Giuseppe Nicodemo.

U ovoj monodrami u samo dva mjeseca izolacije, čak i biljke postaju prijatelji. - Ideja je bila da radimo s bonsaiem. Naša biljka ima pravu ulogu tako da nisam sama na pozornici, objašnjava redateljica i glumica u predstavi Serena Ferraiuolo.

To je nešto novo i potpuno drukčije nego do sada - u posebnim uvjetima kazalište publici nudi poseban doživljaj ‘Zajc deluxe’.

- Znamo da vam često, ako ste niži, smeta neka glava ispred vas. To vam više neće biti problem jer će svi biti dovoljno daleko od vas. Za one koji su viši problem je uvijek ima li dovoljno mjesta za noge u parteru, to isto više neće biti problem jer se sad možete ispružiti koliko želite, opisuje intendant HNK-a ‘Ivan pl. Zajc’ Marin Blažević.

Ova komedija i tragedija simbol je opstanka ljudskog duha - pokazuje da i u teškim trenucima nastaju djela privlačna publici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!