16:24 / 19.04.2021.

Autor: EBU

Obavijest o zaštiti privatnosti sudionika glasanja u Natjecanju za pjesmu Eurovizije

Televoting

Televoting

Foto: Ilustracija / Pixabay

Svrha ovih informacija je da vama, kao sudioniku glasanja u Natjecanju za pjesmu Eurovizije (televotinga), pruže pregled vaših osobnih podataka koje prikupljamo i obrađujemo kad glasate telefonskim pozivom, kao vaših prava koja proizlaze iz propisa o zaštiti podataka.

Kao zajednički voditelji obrade, mi

Europska radiodifuzijska unija (European Broadcasting Union) zajedno s radiotelevizijskom kućom sudionicom Hrvatska radiotelevizija i radiotelevizijskom kućom domaćinom
L’Ancienne-Route 17A
1218 Le Grand-Saconnex, Ženeva, Švicarska
(EBU)

i

digame GmbH
Schanzenstrasse 38
D-51063 Köln
Njemačka
(Trgovačko društvo)

predano nastojimo zaštititi vaše osobne podatke i poštovati vašu privatnost, sukladno primjenjivim propisima o zaštiti podataka a osobito sukladno Općoj uredbi EU-a o zaštiti podataka 2016/679 (OUZP) i njemačkom Saveznom zakonu o zaštiti podataka (BDSG). Vaše osobne podatke obrađivat ćemo isključivo u svrhe koje su navedene u nastavku.

EBU i Trgovačko društvo sklopili su poseban dogovor zajedničkih voditelja obrade sukladno čl. 26. OUZP-a, a ključni dijelovi sadržaja tog dogovora dostupni su na zahtjev ili u sjedištu EBU-a ili u sjedištu Trgovačkog društva.

Koje se kategorije osobnih podataka obrađuju?

Obrađivat ćemo samo one osobne podatke koje dobijemo kad budete glasali bilo telefonskim pozivom ili slanjem SMS poruke (bilo da je šaljete izravno ili putem aplikacije Natjecanja za pjesmu Eurovizije) koristeći se vezama koje pruža pružatelj vaše telefonske linije ili mobilne mreže.

Tom ćemo prilikom – ovisno o vašoj državi porijekla – prikupljati sljedeće kategorije podataka, ako su primjenjive:

    • vaš telefonski broj (MSISDN – broj digitalne mreže integriranih usluga mobilne stanice)
    • datum i vrijeme vašeg sudjelovanja u televotingu
    • broj pjesme za koju ste glasali
    • naziv pružatelja vaše telefonske linije ili mobilne mreže
    • vrsta ugovora koji imate s mrežnim pružateljem usluga (prepaid, ugovor).

Koje su svrhe obrade i koji je pravni temelj obrade podataka?

Vaše osobne podatke prikupljamo na temelju našeg legitimnog interesa (čl. 6. st. 1. točka (f) OUZP-a) kako bismo pripremili službene rezultate koji će odrediti poredak pjesama koje sudjeluju u Natjecanju za pjesmu Eurovizije kao i pobjednika tog natjecanja.

Vaše je sudjelovanje dobrovoljno, a sudjelujući u televotingu, dajete suglasnost da vaše osobne podatke (prethodno navedene) obrađujemo u svrhu:

    • izračunavanja i pripreme valjanih i službenih rezultata Natjecanja za pjesmu Eurovizije na temelju glasova koje je dala publika (uključujući i vaš glas)
    • pripreme ukupnih statističkih podataka o glasanju na Natjecanju za pjesmu Eurovizije
    • objave ukupnih i anonimiziranih rezultata.

Tko će imati pristup vašim osobnim podacima?

Kako biste sudjelovali u televotingu, koristit ćete se telekomunikacijskom uslugom koju omogućava vaš domaći telekomunikacijski operater i/ili agregator, koji može proslijediti sve vaše osobne podatke ili neki njihov dio Trgovačkom društvu kako bi omogućio izračunavanje valjanog rezultata glasanja publike.

Unutar Trgovačkog društva vaši osobni podaci bit će dostupni odjelima kojima su potrebni kako bi mogli ispuniti ugovorne i pravne obveze Trgovačkog društva. Pružatelji usluga i posredni zastupnici koji rade za Trgovačko društvo također mogu primiti osobne podatke u te svrhe, pod uvjetom da se obvežu da će čuvati njihovu povjerljivost i točnost. Takvi primatelji mogu biti, primjerice, pružatelji informatičkih usluga ili telekomunikacija.

Osobni podaci neće se prenositi primateljima izvan Trgovačkog društva. Iako je EBU zajednički voditelj obrade podataka s Trgovačkom društvom kada je riječ o televotingu, Trgovačko društvo vaše osobne podatke neće prenositi EBU-u, već će EBU od Trgovačkog društva dobiti samo anonimizirane rezultate u svrhe koje su prethodno navedene. Objavit će se samo ukupni i anonimizirani rezultati.

Hoće li se osobni podaci prenositi nekoj trećoj zemlji ili međunarodnoj organizaciji?

Glasovi dani izvan Njemačke bit će preneseni Trgovačkom društvu u Njemačkoj kako bi ih ono moglo obratiti i neće biti nikakvog daljnjeg prijenosa podataka. Trgovačko društvo neće prenositi osobne podatke trećim zemljama izvan Europskog gospodarskog područja.

Koliko ćemo dugo čuvati vaše osobne podatke?

Trgovačko društvo obradit će i pohraniti vaše osobne podatke onoliko dugo koliko je potrebno da ispuni svoje ugovorne i pravne obveze.

Kad osobni podaci više ne budu potrebni za ispunjavanje ugovornih i pravnih obveza, biti će uredno obrisani, osim ako nije potrebna njihova daljnja obrada – tijekom ograničenog vremena – u sljedeće svrhe:

    • ispunjavanje obveza pohrane vezano uz trgovačke i porezne propise,
    • u svrhu njemačkog Trgovačkog zakona (HGB), Poreznog zakona (AO), Zakona o sprečavanju pranja novca (GwG). Ti zakoni propisuju razdoblja pohrane u svrhu arhiviranja i dokumentiranja od dvije do deset godina.

Koja su vaša prava?

Imate pravo pristupiti svojim osobnim podacima i zatražiti njihovo ispravljanje u slučaju da nisu točni ili brisanje u slučaju da više nisu nužni u odnosu na svrhe za koje su prikupljeni i obrađivani.

U nekim slučajevima imate pravo zatražiti ograničenje obrade, zatražiti prenosivost podataka ili podnijeti prigovor protiv obrade. Svaku privolu koju nam date za obradu vaših osobnih podataka možete u bilo kojem trenutku povući. Skrećemo vam pozornost da se povlačenje privole primjenjuje samo na buduće obrade i da neće utjecati na obradu podataka koja je provedena prije povlačenja privole.

Svoja prava možete ostvariti slanjem zahtjeva putem elektroničke pošte na adresu: privacy@digame.de.

Smatrate li da obrada vaših osobnih podataka predstavlja kršenje zakona o zaštiti podataka, imate pravo podnijeti prigovor nadzornom tijelu u državi članici Europske unije u kojoj imate prebivalište, u kojoj radite ili u kojoj je došlo do kršenja propisa.

Kako se možete obratiti našim službenicima za zaštitu podataka?

Imate li bilo kakvih pitanja ili vas bilo što brine u svezi s ovom Obavijesti o zaštiti privatnosti, možete se obratiti na sljedeće adrese:

Službenik za zaštitu podataka Trgovačkog društva: privacy@digame.de

Službenik za zaštitu podataka EBU-a: dpo@ebu.ch

Datum stupanja na snagu i izmjene

Ova Obavijest o zaštiti privatnosti stupa na snagu 11. veljače 2021.

Zadržavamo pravo po isključivom vlastitom nahođenju u bilo kojem trenutku mijenjati, dodavati ili uklanjati dijelove Obavijesti o zaštiti privatnosti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!