Otvoreno: Mama ŠČ! i Let 3 podignuli prašinu - što ih čeka u Liverpoolu

16.02.2023.

Zadnja izmjena 23:57

Autor: Otvoreno/D.M./HRT

"Mama ŠČ!" predstavlja Hrvatsku na Eurosongu u Liverpoolu

"Mama ŠČ!" predstavlja Hrvatsku na Eurosongu u Liverpoolu

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Ne smiruju se reakcije na pobjedu grupe Let 3 na ovogodišnjoj Dori. Jedni im prognoziraju sjajan uspjeh na Eurosongu, drugi bi im pak zabranili odlazak u Liverpool. Pjesma "Mama ŠČ!" razvila je fenomen "ŠČ" koji je postao dio svakodnevice. Hoće li Let3 na Eurosongu biti cenzuriran, kakve su reakcije na engleski prijevod pjesme i što prolazi na Eurosongu, teme su emisije Otvoreno. 

- Veliki je značaj pobjede Leta 3 na Dori. Oni su otvorili prostor koji je kod nas godinama bio zatvoren, a vapio je za tim da se za njega čuje široka publika, kazao je Hrvoje Horvat, glazbeni kritičar Večernjeg lista. Smatra da su oni ove godine pokazali da na Eurosong možemo poslati pjesmu koja je relevantna i koja govori o nečemu što zanima javnost. Iznio je podatak da je Let 3 napredovao na kladionicama za 14 mjesta čemu je pridonijela i činjenica da je bilo jako puno različitih tumačenja pjesme.  

Čudno mu je što se povela raspava o pjesmi za koju je vrlo jasno da je antiratna. Upitao je koga tako nešto može smetati te podsjetio da su Let 3 sudjelovali u mnogo kazališnih predstava i da djeluje već trideset godina.

- Let 3 je sve 'zapakirao' odlično i mislim da su potpuno u krivu oni koji se bune i misle da Let 3 nije za Eurosong. Mislim da će Let 3 biti jedni od najnormalnijih, obzirom na vrijeme u kojem živimo, kazao je Aleksandar Dragaš, glazbeni kritičar Jutarnjeg lista.

Dodao je kako ni gledatelji Eurosonga nisu navikli da iz Hrvatske može doći pjesma koja je bitno atraktivnija, bolja i zanimljiva. Baš je dobro da smo takvu poslali, zaključio je, kako god prošli. A pažnje imaju obzirom koliko im raste gledanost na službenom kanalu EBU-a, rekao je.

- Poslušao sam sve pjesme i na prvu mi je loptu to bilo "Ovo je hit!". Pjesma će izazvati reakciju. Kad dodate i scenski nastup - ona je uspjeh. To dokazuje i ovih pet dana. Ne pamtim da u domaćim i stranim medijima izlaze toliki članci o pobjedniku Dore - zovu konkurentske televizije, traže naše sadržaje. Reakcija je velika, istaknuo je Tomislav Štengl, urednik "Dore 2023."

Smatra da će, kako vrijeme bude prolazilo Let 3 dogurati još više.

Kasnimo li s ovakvim nastupom? 


Hrvoje Horvat smatra da Hrvatska ne kasni s ovakvim nastupom na Eurosongu. Osvrnuo se na prošlogodišnji nastup Konstrakte te podsjetio da Let 3 djeluje već 30 godina.


- Konceptualni nastup su oni osmislili. Oni su neke stvari zaista patentirali u domaćem prostoru. I to u glazbi i u kazalištu i to im daje pravo da se služe ovakvim diverzijama. Nama je kao društvu trebalo 20 do 30 godina da bismo priznali to kao nešto što bi trebali honorirati i poslati na Eurosong , ustvrdio je. Dodao je da je pjesma i glazbeno sjajna. 


S tim se složio i Aleksandar Dragaš.

- Oni već 37 godina nastupaju, ali da kasnimo - onda to ne bi izazvalo toliko pažnje, smatra Dragaš. Žao mu je što 2003. na Eurosong nije išao Kawasaki 3p i Antonija koji su imali jednu od najpamćenijih pjesmi na Dori. Međutim, nije pobijedila jer nije bilo senzibiliteta.

"To je rock-opera zgužvana u dvije minute"


Za pjesmu "Mama ŠČ!? kazao je da je mirovna i antiratna te da u njoj ima i elemenata mjuzikla "Jalta, Jalta". "To je rock-opera zgužvana u dvije minute koja ima poruku i fascinantne kostime.

- Ako ideš na natjecanje za ajvar, onda ne šalješ pekmez od šljiva. Napokon smo shvatili i poslali jako ljuti ajvar. Zato je to već sad zapaženo. 

Galerija
Otvoreno o ŠČ fenomenu, Foto: Otvoreno/HRT
Hrvoje Horvat, glazbeni kritičar Večernjeg lista, Foto: Otvoreno/HRTAleksandar Dragaš, glazbeni kritičar Jutarnjeg lista, Foto: Otvoreno/HRTTomislav Štengl, urednik "Dore 2023.", Foto: Otvoreno/HRT

Snimka je poslana i nema nikakvih problema 


Tomislav Štengl kazao je kako je nakon pobjede pjesma poslana u EBU te da je ona objavljena na na svim svojim portalima i društvenim mrežama. Također, BBC je jučer poslao upit za korištenjem naših materijala kako bi promovirao Let 3 u Britaniji.


- Ja ne vidim da će se tu nešto dogoditi. Pravilo koje moramo poštovati je - da se radi o nepolitičnom showu i da ne smije biti nikakvih političkih formulacija. Trebamo paziti i da nema eksplicitnih scena budući da Engleska s Eurosongom počinje u 20 sati. Ni jednog ni drugog kod nas nema, naglasio je. 


Hrvoje Horvat podsjetio je da je jedina pjesma zabranjena na Eurosongu bila ona iz Bjelorusije 2021.. Radilo se o pjesmi koja je posprdno govorila o demonstracijama protiv predsjednika Lukašenka. Dragaš je dodao kako "samo psihopati mogu bit protiv pjesme u kojoj psihopat kaže da želi ići u rat".Što s ružama? 


Let 3 nastupa u prvom dijelu prve polufinalne večeri i mogli bi biti u prime timeu - prije 21 sat po britanskom vremenu, napomenuo je Štengl te ponovio kako u nastupu nema ništa sporno ili eksplicitno.


- A ruže? Sve je to bilo suptilno izrežirano i to su bile sašivene ruže. Sve je na režiseru Eurosonga. Zato postoje probe i generalne probe, zaključili su gosti Otvorenog.

Na koji će se način finalizirati nastup


- Mi ćemo im dati prijedlog. Ne znamo hoćemo li ga malo modificirati s obzirom na to da je u Liverpoolu malo drugačija scenografija. Led ekrani će biti uglavnom u istom obliku. Ali, ako se u Liverpoolu neće žaliti na materijale koje moramo predati do 8. ožujka - ne vjerujem da će biti problema, kazao je Tomislav Štengl.  


Aleksandar Dragaš smatra da bi eventualno sporne mogle biti rakete s natpisom 'NJINLE'. 

Gosti Otvorenog

Gosti Otvorenog

Foto: HRT / HTV

- Let 3 je u trendingu u Hrvatskoj još uvijek prvi. Gledanost Dore je, otkad smo se vratili u Opatiju - nikad veće. Glasanje publike na telefonima - nikad veće. To je nešto što se dosad nije događalo, zaključio je Štengl.


Dragaš je dodao kako je Dora ove godine iznjedrila nikad više dobrih pjesama i izvođača, a izdvojio je Detour, Barbaru Munjas, Krešu i kisele kiše, The Splittersu i Borisa Štoka.

Emisija je zaključena pozdravom: ŠČ! 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!