08:34 / 27.04.2021.

Autor: Hina/dpa/HRT

Pamplona ponovno otkazala utrku s bikovima

Pomplona, utrka s bikovima

Pomplona, utrka s bikovima

Foto: San Fermin Pamplona - Navarra / Pixabay

Tradicionalni Festival svetog Fermina u Pamploni, poznat po kontroverznoj utrci s bikovima, otkazan je drugu godinu zaredom zbog pandemije.


- Javno zdravlje je prioritet, kazao je gradonačelnik Enrique Maya, dodavši kako je svjestan da je odluka o otkazivanju festivala težak emotivan i ekonomski udarac stanovnicima Pamplone.


Festival je posvećen gradskome svecu zaštitniku Ferminu i od 1591. godine održava se svakog srpnja.


Premda festival obiluje brojnim događanjima, utrka s bikovima je najpoznatija atrakcija. Između 7. i 14 srpnja svakoga jutra šest bikova, neki od njih teški i 600 kilograma, juri uskim gradskim ulicama, a gone ih stotine ljudi. Cilj 'utrke' je gradska arena gdje se navečer odvija korida.


Aktivisti za zaštitu životinja svake godine prosvjeduju protiv utrke i borbe s bikovima, no tisuće turista iz cijeloga svijeta, uglavnom iz Europe, Sjedinjenih Država i Australije za to ne mare i redovito sudjeluju u utrci.


Festival je popularizirao i Ernest Hemingway romanom "A sunce izlazi" iz 1926. godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!