12:31 / 24.02.2021.

Autor: Komunikacije HRT-a

Podržite HRT-ove kandidate u utrci za Večernjakovu ružu

Medijska nagrada Večernjakova ruža

Medijska nagrada Večernjakova ruža

Foto: Boris Scitar / Vecernji list/PIXSELL

Hrvatska radiotelevizija ima čak deset kandidata u utrci za prestižnu medijsku nagradu Večernjakova ruža. Nagrada je to koja se dodjeljuje svake godine po izboru čitatelja Večernjega lista, a dodjeljuje se u sedam kategorija.

Hrvatska radiotelevizija ove se godine natječe u pet kategorija : TV osoba godine, TV emisija godine, Radijska osoba godine, Radijska emisija godine i Novo lice godine.

Iz žirija poručuju da im nije bilo lako odabrati najbolje. Kriterij pri odabiru je ono što su osobe u protekloj godini ostvarile, koliko je to bilo značajno za najširu javnost, s tim da njihovo ukupno djelovanje mora biti kvalitetno i originalno u svom području, također moraju biti primjer drugima i poticaj za kvalitetan rad i stvaralaštvo u području glazbe, filma, radijskih i televizijskih emisija.

Žiri koji je odabrao nominirane su: televizijske legende Miroslav Lilić i Ksenija Urličić, glazbenik Ivica Propadalo, producent Nikša Bratoš, doajen radijskog novinarstva Vojo Šiljak, redatelj Dalibor Matanić te večernjakovci Bojana Radović, Goran Gerovac, Anamarija Kronast, Maja Car i Ivana Carević na čelu s Mirjanom Žižić, pomoćnicom glavnog urednika Večernjeg lista i voditeljicom projekta Večernjakova ruža.

video thumb

HRT-ovci nominirani za nagradu su:

- U kategoriji TV osoba godine nominirana je novinarka Zrinka Grancarić. Urednica je i voditeljica emisije Otvoreno, a među prvima je izvještavala iz potresa pogođenih Zagreba i Banovine. Također, u istoj kategoriji nominiran je i Joško Lokas, a nominacija Jošku dolazi kao nagrada za originalni voditeljski pristup u kvizu Potjera.

- U kategoriji TV emisija godine, Hrvatska televizija ima tri nominacije. Prva je za serijal A Porina dobiva. Radi se o zanimljivoj i rado gledanoj seriji dokumentarnih filmova posvećenim poznatim glazbenim umjetnicima. Nominirana je i ratna dramska serija Nestali, koja je osvojila simpatije gledatelja, a donosi napetu priču o šestorici hrvatskih vojnika, deset dana uoči akcije Oluja koji ostaju odsječeni od svojih suboraca iza neprijateljskih linija.. Treća nominacija u kategoriji TV emisija godine odlazi vrijednom projektu HTV-a koji je nastao u kratkom vremenu, a kojega je prepoznao britanski BBC. Riječ je o projektu Škola na Trećem.

- U kategoriji Radijska osoba godine, za nagradu Večernjakova ruža, nominirana je novinarka, urednica i voditeljica na Radio Sljemenu Ivana Radaljac Krušlin. Desetljećima je Ivana osoba od povjerenja svojim slušateljima.

- U kategoriji Radijska emisija godine HRT ima tri nominacije. Prva ide emisiji Andromeda, Drugog programa Hrvatskoga radija (HRT-HR2). Više od dvadeset godina, svakoga utorka ova emisija educira slušatelje o svemiru i našem mjestu u njemu, a astronom Ante Radonić i urednica Dubravka Družinec Ricijaš, već dugo su prepoznatljivi glasovi Andromede. Druga nominirana emisija je Homo sapiens. Talk show temeljen je na životnim pričama gostiju, a na HR 2 vodi ga Željka Ogresta. Treća nominacija za Radijsku emisiju godine ide emisiji Povijest četvrtkom. Tko je što otkrio i tko je i kada ta otkrića ukrao, samo su neke od tema koje autor emisije Dario Špelić otvara u ovoj emisiji Prvog programa Hrvatskoga radija (HRT-HR1).

- U kategoriji Novo lice godine, HRT predstavlja mlada reporterka Nikolina Ćosić. Između ostalog Nikolina je izvještavala o koronakrizi, a gledatelji su je brzo prepoznali.

Za svoje favorite možete glasati do 14.ožujka u 10 sati i to na nekoliko načina.

Kuponima, koji će do 13. ožujka biti objavljivani u Večernjem listu i u prilogu Ekran, telefonom na broj 065 900 900 slijedeći govorne upute za glasanje. Cijena poziva iz fiksne mreže 1,50kn, iz mobilne 2,40; PDV uključen. Podržati svoje kandidate možete i SMS-om na broj 60085 (cijena SMS-a je 2,40kn; uključen PDV) na sljedeći način:

Za Zrinku Grancarić potrebno je upisati RUZA2020 12

Za Joška Lokasa RUZA2020 14

Za serijal A Porina dobiva RUZA2020 21

Serija Nestali RUZA2020 23

Škola na Trećem RUZA2020 25

Ivana Radaljac Krušlin RUZA2020 33

Emisija Andromeda RUZA2020 41

Emisija Homo sapiens RUZA2020 44

Za emisiju Povijest četvrtkom RUZA2020 45

Za Nikolinu Ćosić RUZA2020 72

Završna svečanost dodjele nagrade Večernjakova ruža održat će se u subotu 20. ožujka u 20:10 sati uživo iz Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a gledatelji će prijenos moći pratiti na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1).

HNK u Zagrebu

HNK u Zagrebu

Foto: Boris Scitar / Vecernji list/PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!