08:58 / 03.10.2021.

Autor: Ana Bralić/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

Polumaraton u Nacionalnom parku Krka

Polumaraton

Polumaraton

Foto: HTV / HRT

Već četvrtu godinu trči se polumaraton u nacionalnom parku Krka, na području gornjeg toka rijeke. Staza ima službeni međunarodni certifikat pa je tamošnji rezultat vjerodostojan svugdje u svijetu, a organizira se i rekreativna, 5-kilometarska utrka kako bi se promovirao taj manje posjećeni dio parka.

Start je u Ekokampusu Puljani. Zagrijavaju se podjednako i rekreativci i sudionici polumaratona. Posljednje dvije godine mjere uvedene zbog COVID-a poremetile su planove.

- Posebno nam je žao što je puno manji broj trkača izvan Hrvatske, što je pogotovo na prva dva izdanja je bilo puno stranih trkača, što je bila želja kad smo kretali u ovaj projekt zajedno s NP Krka - da što je moguće više privučemo trkača izvan Hrvatske, kaže direktor utrke Robert Franjković.

No zato su rekreativci iskoristili prigodu da svoje trkačke sposobnosti pokažu na stazi koja kanjonom rijeke Krke vodi do nekadašnjeg rimskog vojnog logora Burnum.

Utrka je organizirana u dijelu nacionalnog parka koji obiluje prirodnim i kulturnim ljepotama.

- Za većinu posjetitelja gornji tok rijeke Krke je nepoznata Krka, a na ovaj način nastojimo kroz jednu prekrasnu međunarodnu utrku približiti gornji tok Krke i trkačima i njihovim navijačima, rekla je Katia Župan, rukovoditeljica Odsjeka za odnose s javnošću, NP Krka.

Jer bila je ovo prava prilika i za obiteljski izlet - na cilj rekreativne utrke stizali su i kućni ljubimci i mala djeca. Jedinstvena prigoda za posjet biseru antičke povijesti, jedinom vojnom amfiteatru u Hrvatskoj. Nekoć su svoje vještine ovdje brusili pripadnici 4. i 11. rimske vojne legije, danas oni kojima je trčanje hobi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!