Proglašenjem dobitnika Zlatnih motorki završio 17. Trash Film Festival

10.09.2022.

21:38

Autor: T.V./HRT/Hina

Zlatne motorke

Zlatne motorke

Foto: Marko Jurinec / PIXSELL

Proglašenjem dobitnika Zlatnih motorki, od kojih dvije odlaze u Francusku, a po jedna u Brazil te Indoneziju, u varaždinskom kinu Gaj u subotu je završio 17. Trash Film Festival.

Od pristiglih 1700 niskobudžetnih filmova, u tri je dana u Varaždinu prikazano njih 58 u konkurenciji za nagrade, a selektor festivala Ante Magaš naglasio je da je bilo dosta posla oko odabira.

Filmovi su kvalitetom sve bolji i bolji. Festival je postao prepoznatljiv u svijetu i već drugu godinu zaredom imamo filmove sa svih kontinenata, kazao je Magaš te dodao da festival donosi dašak svijeta običnih ljudi koji rade niskobudžetne filmove.

Dobitnike Zlatnih motorki odabrao je žiri u kojem su bili Andrija Mardešić i David Kapac koji su s filmom 'Stric' ove godine u Puli osvojili Zlatnu Arenu te profesor s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i glumac Domagoj Mrkonjić.

Zlatnu motorku za najbolji akcijski film osvojili su Francuzi Matthieu Ferrando i Alessandro Principe za 'High Speed Theft', a u Francusku odlazi i nagrada za najbolji SF film koju je osvojio Jonathan Degrelle, autor filma 'Trasnfert'.

Najboljim u kategoriji horror filmova proglašen je film 'Cabrito' Brazilca Luciana de Azeveda, a Zlatna motorka za najbolji borilački, odnosno najbolji film po izboru publike pripala je Billyju Khaizeru iz Indonezije, autoru filma 'The Kick of 3 Dragons'.

Direktor TFF-a Slobodan Runjak kazao je da je vrlo zadovoljan ovogodišnjim izdanjem festivala te je najavio planove za iduću godinu.

Postajemo punoljetni, nadamo se da će covid biti neugodna prošlost, da ćemo moći proširiti popratni program na nivo kakav je bio prije covida, da opet zagospodarimo Kapucinskim trgom i Korzom i proširimo se Varaždinom, rekao je Runjak.

Na Trash Film Festivalu nastavljena je tradicija postavljanja ploča na Walk of fame u varaždinskoj Uskoj ulici, a nakon Zvonimira Ferenčića, Slavka Brankova, Oktavijana Miletića i Smiljke Bencet Jagarić, ploču je dobio i hrvatski režiser Marijan Vajda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!