Legenda Kronplatza: Radovan Kirin ima 86 godina, zovu ga "ocem istarskoga skijanja"

10:08 / 09.03.2022.

Autor: Ivana Nežić/M.M./Dobro jutro Hrvatska/HRT

Legenda Kronplatza: Radovan Kirin

Legenda Kronplatza: Radovan Kirin

Foto: HRT / HTV

Gotovo pola godine živi na Kronplatzu, ostatak na moru u svojoj Istri. Radovan Kirin, ima 86 godina, zovu ga "ocem istarskoga skijanja", a ljubav prema Plan de Coronesu, kojeg je, možemo slobodno reći, on približio Hrvatima, rodila se prije gotovo pola stoljeća.

Planinu je prvi put vidio i u nju se zaljubio 1978. Bijeli vrhovi ostavili su ga bez daha.

- Došli smo prvi put na susretu, međutim kad sam došao doma, vratio sam se nakon dva dana i dogovorio suradnju, kaže Radovan Kirin.

I ta suradnja traje duge 44 godine.

Bio je u atletici, nakon toga instruktor skijanja. Cijeli je svoj život posvetio sportu, a pola srca dao planini. Osnovao je i svoju školu skijanja u kojoj je tisuće Hrvataka naučio skijati.

Nema osobe, restorana, kafića, hrvatskih radnika koje Radovan ne poznaje. Svugdje je dobrodošao.

- Ja sam počasni građanin Brunica, sa svim beneficijama da sad ne nabrajam. Ja sam njihov dedek, opa, tako me oni zovu, kaže.

Legendi Kronplatza želimo još mnogo kilometara staza u nogama. Jer kakav bi to Plan de Corones bio, da na njemu ne sretnemo Kirina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!