Riječki lukobran zasvijetlio novim sjajem

09.08.2022.

07:10

Autor: Dajana Kruneš/Regionalni dnevnik/HRT

Riječki lukobran zasvijetlio novim sjajem

Riječki lukobran zasvijetlio novim sjajem

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Mnogima Riječanima omiljena šetnica, riječki lukobran, zasvijetlila je novim sjajem. Dovršeni su radovi na ugradnji nove LED rasvjete, vrijedni oko milijun i 400 tisuća kuna, koje je sufinancirala Europska unija. 

Tu se trči, tu se šeta, tu se uživa u pogledu na Rijeku i Kvarnerski zaljev - riječki lukobran ili kako ga građani zovu "Molo longo" jedna od omiljenih gradskih lokacija. Izgrađen 1888. lukobran se tijekom stoljeća mijenjao, dograđivao, a posljednji radovi tiču se nove led rasvjete.

- Tu je i 40 novih električnih ormarića tako da to nije samo lampa. 76 rasvjetnih tijela koja imaju smanjeno zagađenje, povećanu rasvjetnost, a isto što je bitno je da su smanjeni troškovi održavanja, kaže Tvrtko Tomljenović, Lučka uprava Rijeka.

Nova rasvjeta postavljena je duž svih 1707 metara lukobrana. Radovi su sufinancirani europskim novcem, a projekt ima i svoj nastavak.

- Pored ove aktivnosti u ovom projektu idemo i na nabavku dvije punionice za električna vozila. Jedne na području lukobrana, druge pored zgrade Lučke uprave. Bitno je naglasiti da će biti besplatne jer to je bio i jedan od uvjeta ovog projekta da se ništa ne naplaćuje, dodaje Tomljenović.

Dobro je da se radi, no reći će i građani, krije ovaj prostor mnogo veći potencijal od onoga što trenutačno nudi. Nedostaje, recimo, pitke vode. Samo mjesec dana nakon što je postavljena na početku lukobrana, slavina više nije u funkciji.

Riječki lukobran za javnost je otvoren 2009. Nekada je imao funkciju teretnog terminala, a danas putničkog te rekreativne zone. Još samo da dobru lokaciju i pogled koji se pruža na grad i Kvarnerski zaljev upotpune i dodatni sadržaji i oprema. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!