Stari srpski TV filmovi na velikom platnu kina Tuškanac

26.03.2023.

09:31

Autor: Hina/HRT/V.M.

Kadar iz filma "Leptirica"

Kadar iz filma "Leptirica"

Foto: Kino Tuškanac / promo

Zagrebačko kino Tuškanac kroz program "Ponovo radi bioskop TV film u kinu", koji će se održati od 29. ožujka do 2. travnja, predstavlja 18 filmova snimljenih od kraja 1960-ih do početka 1990-ih u produkciji RTV Beograd.

Bogatstvo i kvaliteta tadašnje igrane produkcije radiotelevizijskih kuća, među kojima su najjače bile RTV Beograd i RTV Zagreb, danas djeluju gotovo nestvarno, ističe se u najavi.

- Ovaj zanimljiv izbor naslova je stoga samo jedan od brojnih mogućih, što dovoljno govori o nekim mnogo boljim televizijskim vremenima na ovim prostorima, dodaje se.

Riječ je o filmovima Dramskog programa, koji je po uzoru na BBC dugo uređivao književnik i dramaturg Filip David, što je privuklo i redatelje iz Zagreba, poput Branka Ivande i Lordana Zafranovića.

Prikazat će se tri TV filma Soje Jovanović (Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo, Daleko je Australija i Povratak lopova), te tri Đorđa Kadijevića (horori Leptirica i Štićenik te drama Čovjek koji je napao vuka).

"Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo"

"Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo"

Foto: Kino Tuškanac / promo

Bit će tu i filmovi Zdravka Šotre (Vučari Gornje i Donje Polače, Gospođa ministarka) i Slobodana Šijana (Šta se dogodilo sa Filipom Preradovićem) te televizijska drama "Svečana obaveza" Božidara Nikolića.

Lordan Zafranović je filmom "Ubistvo u noćnom vozu" ostvario svoju prvu suradnju s Mirkom Kovačem, a Branko Ivanda se u "Drvenom sanduku Tomasa Vulfa", prema scenariju Danila Kiša, bavio temom holokausta.

Neke od tema kojima se filmovi bave aktualne su i danas - "Kante ili kese" Dragoslava Lazića prate buran sastanak stanara o odlaganju otpada, "Krojači džinsa" Srboljuba Božinovića emigrantske radnike, dok je glavni lik "Narodnog poslanika" Slavenka Saletovića pojedinac iz provincije željan političke moći.

U programu su i "Ratnički talenat" Vladimira Andrića, "Zvezdana prašina" Jovana Konjovića, "Ožalošćena porodica" Milana Karadžića.

Program, realiziran u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem i srpskim veleposlanstvom u Hrvatskoj, otvara horor "Leptirica" (1973) Đorđa Kadijevića. Ulaz na projekcije besplatan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!