18:46 / 27.10.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Što čitati? – metafiziku i fantastiku ili eseje o virusu

-

-

Foto: - / -

U ovotjednoj književnoj preporuci naša urednica Karolina Lisak Vidović predstavila je roman ‘Blistava republika’ Andrésa Barbe te knjigu eseja ‘Virus in fabula’ autora Lea Rafolta.
U ovotjednoj književnoj preporuci urednica HRT-ovih radijskih i televizijskih emisija o književnosti Karolina Lisak Vidović predstavila je roman ‘Blistava republika’ Andrésa Barbe te knjigu eseja ‘Virus in fabula’ autora Lea Rafolta.

Andrés Barba: ‘Blistava republika’, Naklada Ljevak

Nagrađivani roman španjolskog pisca Andrésa Barbe 'Blistava republika' u dosluhu je s književnom tradicijom angloameričke i latinoameričke književnosti uz istodobno poigravanje njihovim konvencijama na tragu kronika i magičnoga realizma obojenih metafizikom i fantastikom.

Barba je jedan od najplodnijih književnih glasova svoje generacije, a njegova mračna priča na tragu je Conradova 'Srca tame'.

- Roman govori o trideset dvoje djece nepoznatog podrijetla i jezika koja se pojave u tropskom gradu San Cristóbalu i nasilnički se ponašaju prema stanovnicima. O svemu saznajemo iz kronike napisane dvadeset godina kasnije i satkane od činjenica, dokaza i glasina o prevrednovanju ideja reda, nasilja, pa i same civilizacije tijekom dječje strahovlade, sve do njihove smrti, napominju iz Naklade Ljevak.

Andrés Barba (Madrid, 1975.) španjolski je pisac, autor desetak romana među kojima je i 'Las manos pequeñas' koji je označio njegov prodor na međunarodnu književnu scenu i koji je 2017. proglašen knjigom godine u časopisu The Guardian.

Leo Rafolt: ‘Virus in fabula’, MeandarMedia

- Iako se trendovi mijenjaju, donekle je rijedak slučaj da se znanstvenici društveno-humanističkog usmjerenja hvataju u koštac s vrućom stvarnošću i to na način da paralelno s pojavom nekog fenomena nikne cjelovita monografija o tom fenomenu, ocijenila je spisateljica Maša Kolanović.

Leo Rafolt rođen je 1979. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je komparativnu književnost i kroatistiku, završio doktorski studij komparativne književnosti i doktorirao 2006, s temom o europskom kontekstu stare dubrovačke tragičke dramaturgije.

- Usavršavao se na postdoktorskim stipendijama na sveučilištima u Tokiju, Osaki, Sapporu i na pariškoj Sorbonne, predavao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 2017. godine prelazi na Umjetničku akademiju u Osijeku, gdje pokreće program teatrologije i izvedbenih studija i trenutno vodi kolegije iz teorijske dramaturgije, dramatologije, novih teatrologija, transkulturalne dramaturgije i izvedbenih studija, napominju iz MeandarMedije.

Pogledajte književnu preporuku Karoline Lisak Vidović koja je gostovala u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!