14:49 / 10.09.2019.

Autor: Jagna Pogačnik/V.M./HRT

Što čitati? - prvi veliki roman o EU-u ili kaleidoskop ratnih sudbina

-

-

Foto: - / -

Kao i svakog utorka, kritičarka Jagna Pogačnik je pripremila književne preporuke – ovaj put to su 'Glavni grad' Roberta Menassea i 'Put u Gonars' Nikole Petkovića.
Kao i svakog utorka, kritičarka Jagna Pogačnik je pripremila književne preporuke – ovaj put to su 'Glavni grad' Roberta Menassea i 'Put u Gonars' Nikole Petkovića.

Robert Menasse: 'Glavni grad', Fraktura

Robert Menasse jedan je od gostiju aktualnog Festivala svjetske književnosti na kojem će se predstaviti u četvrtak u 19,30 sati. On je austrijski prozaik, esejist, teoretičar kulture i prevoditelj. Dobitnik je dvadesetak uglednih europskih nagrada,a kod nas mu je donedavno bila objavljena samo esejistička knjiga 'Europski vjesnik'.

'Glavni grad' izvorno je objavljen 2017. i dobitnik je najvažnije književne nagrade na njemačkom govornom području, Deutscher Buchpreis. Priča je to o jednom kontinentu, jednom gradu i njegovim stanovnicima, koji traže svoj put kroz zbrku 21. stoljeća - prvi je to veliki roman o Europskoj uniji.

U knjizi se prepliću satira, kriminalistička priča i komedija običaja. Pet junaka i pet priča maestralno se isprepleću na ulicama Bruxelessa i vode nas u samo srce europske političke jave i europskog političkog sna.

Roman postavlja pitanja - čemu Unija, što su njezine slabosti, a što njezina snaga i kako se u njima ogledaju povijest, sadašnjost i budućnost svake od zajednica kojima pripadamo?

Pristigli sa svih strana Staroga kontinenta, noseći svako svoje nasljeđe jezika, vjere, nacije, klase, svjetonazora i iskustva - Menasseovi junaci unose ih u grad u kojemu se kali neka nova Europa. Na duhovit i intrigantan način pretočio je svoju zabrinutost za budućnost Europe.

Ugled Komisije može se vratiti pokretanjem moćne inicijative, povratku na staru, nekoć obvezujuću, a danas posve zaboravljenu krilaticu 'Nikad više Auschwitz'. Taj slogan će ponuditi kao neku vrstu primarnog političkog zadatka Europske unije.

Dok ambiciozna povjerenica za kulturu pokušava provesti inicijativu, upoznajemo cijeli niz zanimljivih likova. Njezin pomoćnik cijeloga života pokušava iskoračiti iz sjene dominantnoga brata, uzgajivača svinja i euroskeptika.

Drugi pomoćnik je Čeh s austrijskom putovnicom, čija se sestra upravo udala za tvrdog desničara. Činovnici su to koji predstavljaju razne karaktere, a svi likovi rade nešto iz interesa.

U romanu se nazire i kriminalistički zaplet - misteriozno truplo, osebujni detektiv čiji je šef karijerist i tajna organizacija. Svinja koja slobodno šeće bulevarima i trgovima povezuje likove i predstavlja višeznačnu metaforu.

Zavodljiva je to politička satira birokratskog sustava, a svi likovi oblikovani su svojim osobnim i nacionalnim nasljeđem i svaki ima neki tipičan europski životopis - različita i proturječna iskustva koja se prenose s koljena na koljeno.

Nikola Petković: 'Put u Gonars', Profil knjiga

Nikola Petković je književnik, esejist i kritičar, profesor na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskoga fakulteta u Rijeci. Autor je osamnaest knjiga raznih rodova, a 'Put u Gonars' njegov je četvrti roman. Roman je dobitnik nagrade t-portala za najbolji roman dodijeljene u lipnju ove godine.

Mlada žena usred noći odvedena je i internirana u Gonars, fašistički logor u Italiji. Iza nje ostaju četverogodišnja kći i suprug. Što je proživjela, kako su nakon njezinog odlaska živjeli njezina kći i suprug – pitanja su koja se nameću.

Petković oko motiva logora, mijenjajući rakurse pripovijedanja, priča romanesknu kroniku Bakra u Drugom svjetskom ratu - priču malih povijesti grada koji je, na jedinstven način, ujedno i glavni lik.

Priča je to o njihovim snovima, patnjama i "zagubljenim" iluzijama u vremenima stradanja, prijepora i nesporazuma. Tematiziraju se traume vremena, spašavanje vlastite egzistencije, svoga i života drugih.

Povratak u prošlost tu se koristi kao način da shvatimo sadašnjost, svakodnevicu, suvremenost, da razumijemo i otkrijemo vlastitu ulogu i mjesto u svijetu u kojem živimo.

Autor gradi kaleidoskop pojedinačnih sudbina, stradanja, uzaludnih i nevjerojatnih ironičnih zgoda i zbivanja na ruševinama jednoga svijeta, i čitatelja suočava s njegovim strahovima, sumnjama i neizvjesnom budućnošću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!