Svakakva čudesa na Renesansnom festivalu

19.08.2022.

12:13

Autor: Sanja Kos Bojanić/Dnevnik/P.F./HRT

Renesansni festival u Koprivnici

Renesansni festival u Koprivnici

Foto: Dnevnik / HRT

U Koprivnici je otvoren Renesansni festival. Nakon dvije pandemijske godine festival će zasjati kao i 2019. kada je proglašen najboljom hrvatskom turističkom manifestacijom. Više od tisuću kostimiranih sudionika na gradskim bedemima Koprivnicu je vratio u 15. i 16. stoljeće.


Svakakvih čudesa ima na Renesansnom festivalu u Koprivnici! Najveći drveni labirint, kruh i pivo od koprive, viteški turniri i plesovi, ali i raznovrsna ponuda putujućih trgovaca kojima je posvećen ovogodišnji sajam. Naime, upravo su oni prije točno 750. godina bili među osnivačima Koprivnice.

- Prodajem češnjak koji je u srednjovjekovno doba služio za liječenje bolesti ali i utjerivanje uroka, vukodlaka, demona, istaknula je Anabela Škorjanec, putujući trgovac 

- Ja imam gusku koja se zove Jozefina i u dobrim rukama ona leže zlatna jaja, tvrdi Vesna Jantolek, putujući trgovac.

- Ja prodajem zeca, isto sam trgovački putnik, ima interesa za zeca, tražim 50 jezerača, kako se to kod nas kaže i valjda bude došla neka ponuda, rekao je Luka Jantolek, putujući trgovac.

- Renesansni festival se vraća u punom sjaju. Nadamo se lijepom vremenu i dobroj posjećenosti, rekao je gradski sudac i renesansni gradonačelnik Mladen Balaško.

Posjećenost nije izostala ni prvoga dana kada su na bedemima samo domaći. Bit će ih još i više jer dolaze kostimirani gosti iz 15 zemalja.

- To što oni to zaista preslikaju u ona stara vremena, sklone plastiku pokušavaju to dočarati kako je nekada bilo. divno je, svake godine sve ljepše sve bogatije, meka su od razmišljanja posjetitelja.

Srednjovjekovni obrtnici dobro su se pripremili i nude svoje proizvode, vitezovi naoštrili svoje mačeve, pripremljeno je dovoljno piva i kruha od koprive i raznih drugih delicija pa se domaćini nadaju da će ove godine premašiti rekord od 50.000 posjetitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!