Svečano obilježen Dan HRT-a: 96. rođendan HRA te 66. HTV-a

13.05.2022.

15:18

Autor: Komunikacije HRT-a

Zgrada HRT-a

Zgrada HRT-a

Foto: Prisavlje / HRT

Hrvatska radiotelevizija prigodno je obilježila svoj dan, Dan HRT-a koji se slavi 15. svibnja. Ove godine Hrvatski radio slavi 96.-ti , a Hrvatska televizija 66.- ti rođendan.

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Robert Šveb tim je povodom organizirao prijam za udovice zaposlenika Hrvatske radiotelevizije poginulih u Domovinskom ratu.

Središnja rođendanska svečanost održana je u Studiju 10 Anton Marti gdje su uz prigodan program dodijeljene Godišnje nagrade HRT-a, a voditelj programa bio je Mirko Fodor.

Nagrade su uručene kolegicama i kolegama iz poslovnih jedinica Program, Produkcija, Poslovanje i Tehnologija koji su ih zaslužili svojim radom i iznimnim angažmanom.

Također, dodijeljene su i nagrade za poseban projekt HRT-a; nagrada "Joško Martinović" za najbolju televizijsku reportažu, nagrada "Gordan Lederer" za najbolji snimateljski ili kamermanski rad, te nagrada "Ivan Šibl" za životno djelo (za televiziju i za radio).

Uvodni govor održao je Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb, koji je istaknuo kako je "izuzetno ponosan na 96 godina radija i 66 godina televizije, što je tradicija koju nitko iz struke nikad neće moći dosegnuti".

Nagradu poslovne jedinice Program, koju je ove godine dobio Zlatko Turkalj Turki u njegovo je ime preuzela Eliana Čandrlić.

U obrazloženju se navodi kako je Hrvatska radiotelevizija 2021. na Drugom programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) emitirala serijal glazbeno-dokumentarnih emisija "Žene u glazbenoj industriji".

Autor je HRT-ov urednik, komentator, glazbeni kritičar i voditelj Zlatko Turkalj – Turki, koji je u deset nastavaka predstavio 36 zanimljivih intervjua i priča u kojima ističe ulogu žena te odnos prema njima u glazbenom svijetu i glazbenoj produkciji. Riječ je o projektu visoke kulturološke i javne vrijednosti u kojem je kolega Turkalj argumentirano u cijelom serijalu naglašavao važnost, stav, uspjeh i moć žena u riječima, stihovima i interpretacijama pjesama koje su pisale ili snimile.

Godišnju nagradu poslovne jedinice Produkcija dobila je Melita Palčić.

Nagrada ide u ruke kolegici koja se zbog svoga angažmana, promišljanja ali i znanja tijekom pripreme , snimanja i montaže televizijskih emisija, nametnula kao sekretarica režije velikih, ne samo prošlogodišnjih, nego i dugogodišnjih televizijskih projekata kao što su Dora, Porin, A strana, Volim Hrvatsku, ali i drugih mnogobrojnih HTV-ovih emisija.

Dobitnik nagrade za Poslovnu jedinicu Tehnologija je Krešimir Banek. U njgovo je ime nagradu primio Bruno Molnar. Krešimir Banek tijekom prošle godine je, kao i proteklih godina, dobro vođenom politikom nabave uređaja uspio podignuti kvalitetu Terenske tehnike HR.

Nagradu PJ Poslovanje dobila je Milanka Mohenski, voditeljica Odsjeka naplate pristojbe u RJ Pristojba. Kolegica Mohenski uz iznimno zalaganje, organizira, vodi i odgovara za poslove u Odsjeku, koordinira i nalaže radne zadatke, analizira i obrađuje rezultate iz djelokruga rada, predlaže i uvodi nove načine rada radi poboljšanja i efikasnijeg obavljanja poslova, ističe se u obrazloženju.

Godišnju nagradu "Gordan Lederer" za najbolji snimateljski ili kamermanski rad dobio je Dragan Turina.

Riječ je o reportaži koja je emitirana u HRT-ovoj emisiji More: Pula 6. veljače 2022. Reportaža prikazuje pulsku urbanu legendu o "dami u crnom" koja se zove Matilda, a koja se navodno ukazuje na Mornaričkom groblju. Ova je tema u reportaži snimateljski prikazana izuzetno inovativno i kreativno.

Godišnju nagradu "Joško Martinović" za najbolju televizijsku reportažu dobila je Karmen Šore, a radi se o reportaži "Bitka za život", koja je emitirana 18.studenog 2021.godine u emisiji Puls.

Bez dodavanja, bez patetike, bez dociranja samo surovo realna reportaža Karmen Šore koja prikazuje jedno "obično" jutro u jedinci intenzivnog liječenja bolesnika KBC-a Split pozitivnih na koronavirus, gledatelje na kraju ostavlja bez riječi.

Godišnju nagradu za poseban projekt HRT-a ove je godine dobio Božidar Domagoj Burić za igrano dokumentarni serijal "Doba Uskoka".

Serijal "Doba uskoka" neosporno predstavlja umjetnički, obrazovni i kulturološki uspjeh HRT-a kao javnog servisa koji je u potpunosti proizveden upravo resursima javnog servisa u kojemu Domagoj Burić povezuje obrazovanje, zabavu, kulturu, povijest, televizijsko umijeće te filmsku umjetnost u kreativnu cjelinu prikazavši još jedan zahtjevan povijesni skok u razdoblje koje se ekranizacijom otima zaboravu.

Na kraju su dodijeljene i nagrade "Ivan Šibl" za životno djelo.

Dobitnik za radio je Slobodan Vlašić, novinar, urednik i glazbeni urednik.

U novinarskoj redakciji Radio Dubrovnika u početku obrađuje komunalne teme i estradnu scenu, pritom uređuje i vodi zabavno-dokumentarne emisije, a javlja se i kao reporter u slušane programe Radio Zagreba, poput Zelenog Megaherca i Sunčanog sata. Za vrijeme agresije na Dubrovnik ratni je reporter Hrvatskoga radija i jedan od šest urednika i voditelja ratnog programa Radio Dubrovnika.

Dobitnik nagrade "Ivan Šibl" za televiziju je Danko Volarić, koji je s iznimnom predanošću i entuzijazmom tijekom gotovo 40 godina kreativnog stvaralačkog djelovanja, dao izniman doprinos u području televizijske i filmske režije u programima Hrvatske radiotelevizije.

Do danas je režirao brojne televizijske formate, te pisao scenarije za dokumentarne, obrazovne, dječje i glazbene emisije. Uz zavidno poznavanje medija, redateljsko iskustvo i minuciozan pristup, sudjelovao je u radu mnogih projektnih timova u svim fazama produkcije razvoja tv formata kao i prilagodbe domaćih inačica licencnih tv formata.

Nakon dodjele nagrada u auli B-30, ispred Spomen obilježja svečano su položeni vijenci za djelatnike Hrvatske radiotelevizije Žarka Kaića, Gordana Lederera, Đure Podboja, Nikole Stojanca, Željka Ružičića, Branimira Polovine i Siniše Glavaševića koji su poginuli u Domovinskom ratu.

Svijeće su zapalili Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb, obitelji poginulih djelatnika te članovi Ravnateljstva HRT-a.

"Na današnji svečani dan za ovu kuću i sve njezine djelatnike nezamislivo bi bilo ne prisjetiti se i naših kolega poginulih u Domovinskom ratu. Poginuli su na radnom mjestu, radeći svoj posao, bez obzira na rizik otišli su na teren. Takva vrsta hrabrosti nikada se ne smije zaboraviti. Zahvala koju izgovaram čini mi se nedostatna. Znam da obitelji naših poginulih ništa ne može utješiti, jedino što možemo je sjećati se tih hrabrih ljudi, poštovati njihov rad i poželjeti svima nama da se u ovim turbulentnim vremenima ratna stradanja više nikada ne ponove. Vječna im hvala i slava", rekao je Glavni ravnatelj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!