The Splitters: "Lost and Found" je ljubavna balada bez skrivenih poruka

25.01.2023.

14:52

Autor: B.A./HRT

Mladi Splićani najavljuju zanimljiv scenski nastup

Mladi Splićani najavljuju zanimljiv scenski nastup

Foto: Dario Njavro / HRT

Rock grupa The Splitters na ovogodišnjoj se Dori natječe s pjesmom "Lost and Found". Splićani koji iza sebe imaju već dva autorska albuma - treći "Role filmova" trebao im je izaći u ovom razdoblju, ali je odgođen zbog Dore - publici će se ovaj put predstaviti sa skladbom drugih autora - Nevena Kolarića, Branimira Mihaljevića i Marka Mihaljevića.

Iako nisu novi na glazbenoj sceni, ulazak u društvo 18 izvođača koji se natječu za predstavljanje Hrvatske na Eurosongu donio im je novu razinu popularnosti.


- Samo odgovaramo na intervjue, mailove... Pravi džumbus u glavi, smije se Josip Senta, 23-godišnji vokalist i basist.


- Nije nam to nešto novo, to smo već kroz naše singlove prošli, ali je sad puno jače nego ikad dosad, dodaje.


Bend, koji u ovoj postavi postoji od 2018. godine, čine dva para braće iz iste ulice u Splitu. Uz Josipa, to su njegov 29-godišnji brat Petar (ritam gitara i vokal) te braća Marko (26, solo gitara) i Antonio Komić (23, bubnjevi).


- Mi smo prijatelji iz djetinjstva, odrasli smo u istom kvartu, išli u istu osnovnu školu, kaže Josip.

Ideja o prijavi na Doru došla je nakon jedne koncertne promocije u Splitu. Prijedlog je dao Marko Mihaljević, koji je sa Splittersima svirao klavijature. 


- Nisu prošle možda dvije večeri da je Branimir Mihaljević nazvao i rekao da već ima pjesmu za Doru, da rade na njoj, i pitao bi li je mi otpjevali, kako će nam leći. Nama se pjesma svidjela, napravljena je po nekom našem guštu, kaže Josip.


Za autorski bend nastup s pjesmom drugih autora nova je situacija. 


- Prvo je bilo neobično pjevati nešto što nisi sam napisao. Ali melodija je poznata, taj britanski stil, Beatlesi i tako, ima taj "vibe", i onda se prilagodiš. Da je bilo nešto što nije u našem điru, sigurno ne bismo prihvatili, kaže Josip. 


"Lost and Found" opisuje kao običnu ljubavnu baladu bez ikakvih skrivenih poruka.


- Stvarno se svatko može pronaći u njoj, poručuje.

Prisjetio se emocija koje su ih obuzele kad su saznali da su prošli na Doru.


- Bili smo iznenađeni. Normalno da ti je drago. Gledali smo koliko je sve prijava bilo, da su uzeli baš nas - to ti mora imponirati, kaže Josip.


Veliki mamac za prijavu bila je činjenica da bi, u slučaju pobjede, nastupali u Liverpoolu, gdje se Eurovizija ove godine održava.


- Pošto smo ljubitelji britanske glazbe, to bi nam stvarno bilo drago, kaže Josip.


Što se mogućeg uspjeha na Dori tiče, očekivanja im, kaže, nisu prevelika.


- Ima tu stvarno dobrih pjesama, ima puno većih imena od nas, kaže Josip, uvjeren da s dobrim nastupom i pjesmom ipak imaju šanse.

Tremu uvijek imamo, to nikad ne skrivamo. Trema je tu. Mladi smo, to nas može samo još dignuti da budemo bolji i uvježbaniji

Josip Senta

Od ostalih 17 izvođača izdvojio je nekoliko favorita.


- Odličan mi je i Detour, i Let 3 su nam odlični... Dobro, Let 3 su nam face otkad smo bili mlađi, slušamo takvu vrstu muzike pa ih volimo i cijenimo. Đana je jako dobra, kao i Boris Štok i Harmonija disonance, kaže Josip.


Najavljuje zanimljiv scenski nastup.


- Ne bih htio baš puno otkrivati, ali bit će to "old school" nastup, živi bend na bini, kaže Josip.


A unatoč svim koncertima i albumima "u nogama" - trema je i dalje tu.


- Tremu uvijek imamo, to nikad ne skrivamo. Trema je tu. Mladi smo, to nas može samo još dignuti da budemo bolji i uvježbaniji u svemu što radimo, dodaje.

U bendu koji čine dva para braće ne nedostaje ni svađa, ali Josip kaže da su to "zdrave svađe".


- Svađa, normalno, ima među braćom, to je svugdje tako, ali jedan drugoga guramo da to bude bolje. I iskreno radimo. Ako nešto ne valja, jedni drugima možemo reći. Isto tako ako je nešto i dobro. Tako da je stvarno super raditi s braćom, pogotovo što to možemo doma raditi, kaže.


Josip Senta kao neke od uzora ističe Beatlese, Rolling Stonese, Leonarda Cohena i Kings of Leon, a kao posebno drago iskustvo snimanje u legendarnom studiju Abbey Road. Kao neke od omiljenih izvođača iz svoga Splita Josip je naveo Olivera Dragojevića, Daleku obalu i Dina Dvornika, što nas je dovelo do pitanja što to splitske glazbenike izdvaja od drugih.


- Ta sama opuštenost, kako mi to zovemo - fjaka. Toliko su opušteni, da ne kažem, kao da ih boli briga za sve. Ali im je jako, jako stalo do toga što rade. A drugima se čini da nije tako, da je to sve jednostavno, da im ide glatko. Na facama im se baš i ne vidi da se sekiraju, ali iza svih tih izvođača stoji jako, jako puno truda, kaže Josip.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!