Put svile ide iz Kine. A put tamjana?

30.03.2023.

21:06

Autor: HRT

Ante Spahija

Ante Spahija

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Ante Spahija izvrsni je natjecatelj koji je otvorio ovotjedno izdanje game showa "Tko želi biti milijunaš”, zaradio 5000 eura i veliki pljesak Tarika i publike. Publika ga je navela na netočan odgovor na pitanje za 34.000 eura o glavnom liku poznate britanske serije “Ubojstva u Midsommeru”. Ni publika ni on nisu znali da ubojstva od 2011. ne rješava Tom Barnaby, već njegov rođak John. Drugi natjecatelj Antonio Cimaš odustao je od odgovora na pitanje za 2500 i kući  otišao s 1000 eura. Kako je sam rekao, nije pročitao "20 000 milja pod morem" i nije mu bilo poznato da naslovni lik na prvoj stranici knjige Julesa Vernea govori o čudovištu koje uspoređuje s Melvilleovim Mobyjem Dickom. 

U prvom "Najbržem prstu" najbolji je bio Ante Spahija iz Šibenika. Ovaj 36-godišnji arhitekt koji je nakon studija ostao živjeti u Zagrebu već je sudjelovao u Milijunašu. Odličnom igrom i smirenošću osvojio je simpatije i voditelja i publike, a prvog džokera zatrebao je na 10. pitanju - za prelazak drugog praga. Pitanje je glasilo: Godina je 1945. 21-godišnja Greta Zimmer je zubarska pomoćnica, a 22-godišnji George Mendonsa po zanimanju je: kauboj, slikar, bankar ili mornar?

Ante Spahija

Ante Spahija

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

- Prvo je što me povuklo, kada ste pročitali pitanje, da bi to mogla biti poznata fotografija kad se američki vojnici vraćaju iz rata i na kojoj se ljubi dvoje mladih ljudi. Imena im ne znam pa ne mogu biti siguran. Mornar bi se uklopio, mislim i po uniformi koju ima na toj slici. Bilo bi dobro, kako bih bio sigurniji, da to potvrdim džokerom "pola - pola”, kazao je Ante. 

Nakon suženog izbora ostali su A - kauboj i D - mornar što je otklonilo Antinu dvojbu. Kao konačan odgovor naveo je D i tako osvojio 5.000 eura. 

Ante Spahija

Ante Spahija

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Na iduće, 11. pitanje, nije znao odgovor. Riskirao je, i pogodio. No na 12. pitanju zatražio je džokera zovi jer nije znao da se stari trgovački put koji je vodio od južne Arabije do Sredozemlja zvao Put tamjana. Među odgovorima navedeni su i Put jantara, Put svile i Put krzna, a Ante je zahvaljujući svom džokeru "došao" do 18.000 eura.

Galerija
Ante Spahija, Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT
Ante Spahija, Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT

- Počinjao je u Omanu i Jemenu, prolazio kroz pustinjske gradove Arabije poput Meke i Medine, a završavao u bliskoistočnim i sredozemnim lukama. Jedan krak je išao prema Mezopotamiji, a drugi iz Omana morskim putem prema Indiji. Put tamjana je točan odgovor, pojasnio je voditelj Tarik Filipović. 

Ante Spahija

Ante Spahija

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Posljednjeg džokera, pomoć publike, Ante je zatrebao na pitanju za 34.000 eura u kojem se tražilo ime naslovnog lika u poznatoj britanskoj kriminalističkoj seriji "Umorstva u Midsomeru". Od 2011. ubojstva u Midsomeru ne rješava Tom Barnaby, već njegov mlađi rođak - Matthew, Mark, Luke ili John? 

Ante Spahija

Ante Spahija

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Za Matthewa je bilo 50% publike, za Marka 22%, za Johna 19%, za Lukea 9%. 

- I mene je ime Matthew najviše privuklo. Pedeset posto je dosta, no nije malo ni 22%. Kockati se pa možda profitirati ili uzeti ovaj popriličan iznos, dvoumio se natjecatelj.

Tarik: Odigrali ste kvizaški!

Nakon kraćeg razmišljanja odlučio je riskirati i naveo kao konačan odgovor na 13. pitanje A - Mattew.  Nažalost, točan odgovor bio je John te je Ante kući otišao s 5000 eura - iznosom drugog praga. Na odličnoj igri čestitali su mu i Tarik i publika. 

- Odigrali ste kvizaški. Znam da je iznos izgubljen ali kapa do poda. Zaslužili ste najveći pljesak naše publike, kazao je Tarik. 

Ante Spahija

Ante Spahija

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

U vruću fotelju idući je sjeo 20-godišnji Zagrepčanin Antonio Cimaš. Student ekonomije istaknuo je kako ne sudjeluje na pab kvizovima pa mu je sudjelovanje u popularnom kvizu "spoj na slijepo". 

Antonio Cimaš

Antonio Cimaš

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Na sedmom pitanju zamolio je publiku za pomoć. Nije znao koje boje je glava mužjaka divlje patke na kojoj ima žuti kljun. Za A - crvene bilo je 9% publike, 51% za B - zelene, 24% za C - smeđe, 16% za D - crne.
Nakon što je vidio odgovore publike Antonio je kazao kako je tek tada shvatio pitanje. I zahvalio publici jer mu je pomogla osvojiti 600 eura. 

Antonio Cimaš

Antonio Cimaš

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Antonio na devetom pitanju iskoristio dva džokera

Na 9. pitanju, iz književnosti, student ekonomije iskoristio je preostale džokere. Pitanje je glasilo: Čiji se naslovni lik spominje već na prvoj stranici romana " 20 000 milja pod morem" Julesa Vernea? Defoeov, Hemingwayev, Londonov ili Melvilleov? 

- Nisam pročitao. Problem je što ne znam tko je Defoe ni London ni Melvill. Jedini koji me vuče bio bi Hemingway, kazao je natjecatelj i zatražio džokera zovi. 

Galerija
Antonio Cimaš, Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT
Antonio Cimaš, Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRTAntonio Cimaš, Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT

Kako ni džoker nije znao odgovor, Antonio se dvoumio da li da uzme i džokera pola-pola ili da odustane od odgovora. Na Tarikov nagovor, uzeo je posljednjeg džokera. Ostali su Londonov i Melvilleov. Nakon kraćeg razmišljanja Antonio je odustao i kući otišao s 1000 eura. Da je odgovarao, naveo bi D - Melvilleov što bi bio i točan odgovor.

- Pripovjedač u "20 000 milja pod morem” govori o golemom čudovištu i uspoređuje ga sa Melvilleovim Mobyjem Dickom, pojasnio je Tarik. 

Antonio Cimaš

Antonio Cimaš

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Ovotjednu emisiju game showa "Tko želi biti Milijunaš" možete pronaći na multimedijskoj usluzi HRTi gdje je dostupna uz vremensko ograničenje. Također, reprizni termin kviza na rasporedu je u petak 31. ožujka na Drugom programu u 16:20. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!