Student pao na 12. pitanju o znamenitom slikarskom djelu

23.03.2023.

21:05

Autor: I.B./HRT

Jan Težak

Jan Težak

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Nastavljač iz prošle emisije, Slobodan Radivojević iz Nove Gradiške, ovotjedno izdanje popularnoga game showa počeo je odgovarajući na osmo pitanje za 1000 eura ne raspolažući džokerom "pola-pola". No netočno odgovorivši na iduće, kviz je napustio sa 150 eura. Drugi natjecatelj, Jan Težak iz Zagreba, večerašnjeg "Milijunaša" zaključio je pak ponudom netočna odgovora na 12. pitanje iz likovne umjetnosti i osvojenim iznosom drugoga praga. 

Umirovljeni profesor i politolog iz Nove Gradiške na osmom pitanju zatražio je pomoć publike ne bi li saznao ima li afrički kontinent, Europa, Sjeverna Amerika ili Južna Amerika najviše država s obalom na dva ili više oceana.

Za Afriku publika je glasala s 38 posto, 5 posto glasova dodijelila je Europi, 47 posto Sjevernoj Americi, a 10 posto glasova Južnoj Americi. Slobodan je naposljetku za konačan odgovor odlučio ponuditi sjevernoamerički kontinent te osvojio 1000 eura. 

Galerija
Slobodan Radivojević , Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT
Slobodan Radivojević , Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT

Je li Apoksiomen, Dorifor, Diskobol ili Moskofor "prauzor" Janu Železnom, Andreasu Hofmannu i Uweu Hohnu, upitao je džokera "zovi". Džoker je naglasio kako misli da je riječ o Apoksiomenu napomenuvši da nije posve siguran. Natjecatelj je na spomenutom pitanju za 2500 eura ipak prihvatio njegovu sugestiju te je, otišavši s osvojenim iznosom prvoga praga, "vrući" stolac prepustio najuspješnijem u prvoj večerašnjoj igri "Najbrži prst".

Naime, Apoksiomen struže, Moskofor nosi tele, Diskobol baca disk, a Dorifor nosi koplje kao i proslavljeni bacači koplja iz spomenuta pitanja, pojasnio je Tarik. 

Galerija
Slobodan Radivojević , Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT
Slobodan Radivojević , Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT

Idući je natjecatelj, Zagrepčanin Jan Težak prvoga džokera, onoga "pola-pola", iskoristio na pitanju za 1000 eura. 

Kako se još naziva razdoblje mezozoika, glasilo je osmo pitanje čiji je sužen izbor ponude odgovora sadržavao doba gmazova i doba sisavaca (dok su upotrebom džokera izostala prethodno ponuđena doba riba i ptica). Student pete godine medicine točno se opredijelio za doba gmazova. Naime, geološko razdoblje devona doba je riba, dok je era kenozoika doba ptica i sisavaca.    

Jan Težak

Jan Težak

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Jan je na sljedećem devetom pitanju iskoristio preostala dva džokera ne bi li odgovorio nalazi li se drugi najviši vrh svijeta u Kordiljerima, Altaju, Karakorumu ili u Kunlunu.

Džokeru "zovi", koji je kao i sam natjecatelj, spomenuo da bi riječ mogla biti o vrhu K2, jedino poznato zvučao je Kunlun. No, Jan je zatim ipak odlučio za mišljenje pitati i publiku koja je najviše, 50 posto glasova, dodijelila odgovoru Karakorum. Usto, 19 posto publike glasalo je za Kordiljere, svega 3 posto za Altaj te 28 posto za Kunlun.  

Galerija
Jan Težak , Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT
Jan Težak , Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRTJan Težak , Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRTJan Težak , Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT

Jan je u konačnici odgovorio da se nakon najvišega vrha svijeta u Himalaji, drugi najviši nalazi u Karakorumu. Osvojio je 2500 eura jer je posrijedi doista vrh K2, a planinski sustav koji se pruža između Himalaje na jugoistoku i Pamira na sjeverozapadu nosi naziv Karakorum.

Na pitanju za prelazak drugoga praga nije htio odustati pa je pogađao rekavši da je gotovo 3000 zvijezda na holivudskoj Stazi slavnih ružičaste boje (a ne tirkizne, narančaste ni smeđe koju je Jan prethodno razmišljajući spominjao). Odgovor mu je donio 5000 eura. 

Jan Težak

Jan Težak

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Slijedilo je potom povijesno pitanje za dvostruko viši iznos. No, znao je da isprava bana Jelačića o ukidanju kmetstva počinje riječima "Mi baron Josip Jelačić..." pritom dodavši i kako znameniti proglas datira iz 1848. godine. 

Jan Težak

Jan Težak

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Netočno odgovorivši na 12. pitanje, "Milijunaša" je napustio s iznosom drugoga praga. Tražila se gospođa koja na portretu iz 1905. ima zelenu prugu povučenu posred lica. Umjesto gđe Matisse, supruge slavnoga francuskog slikara, grafičara i kipara Henrija Matissea, čiji je portret ujedno i najbolji primjer fovističkog smjera u slikarstvu, Jan je odabrao gđu Picasso. U ponudi su bile i gđa Degas te gđa Modigliani. 

Galerija
Jan Težak , Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT
Jan Težak , Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT

Niste li pogledali novo izdanje game showa, svoje znanje provjerite gledajući ga u repriznom terminu koji slijedi u petak, 24. ožujka, u 16:15 na Drugom programu HTV-a ili na multimedijskoj platformi HRTi, gdje je dostupno uz vremensko ograničenje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!