Student zaustavljen na zemljopisnom pitanju tri koraka do milijuna

20:59 / 16.12.2021.

Autor: I.B./HRT

Jan Furlan

Jan Furlan

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Na "vrućem" stolcu večerašnjeg izdanja popularna game-showa "Tko želi biti milijunaš?" našli su se Jan Furlan, student iz Siska, te Dugoraćanin sa zagrebačkom adresom, Frane Lukin. Jan je stigao do pitanja za 250.000 kuna i na njemu odustao, a Frane idućega četvrtka, bez pomoći džokera, otvara ono za prelazak drugoga praga.

Prvi natjecatelj bio je najuspješniji u prošlotjednoj posljednjoj igri "Najbrži prst", 24-godišnji Jan Furlan. Tada je dobio tek "pozivnicu" za nastup u ovome izdanju. Studentu pete godine elektrotehnike na FER-u pomoć džokera "pola-pola" zatrebala je na devetom pitanju o kemijskom elementu otkrivenu zahvaljujući uočenoj nepoznatoj liniji pri spektralnoj analizi. Njime su u suženu izboru ponuđenih odgovora ostali litij i helij, a ispali bizmut i natrij. Odlučivši se za helij, Jan je osvojio 16.000 kuna.


Naime, znanstvenici su proučavali spektar Sunčeva svjetla te u njemu uočili nepoznatu liniju za koju su zaključili da pripada nepoznatom kemijskom elementu. Helij je stoga prije otkriven na Suncu negoli na Zemlji.

Jan Furlan

Jan Furlan

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Za prelazak drugoga praga natjecatelj je trebao odgovoriti kontrolira li Kina, Singapur, Luksemburg ili pak Norveška najveći državni fond na svijetu s imovinom vrijednom više od bilijun dolara. Upotrijebio je džokera "zovi" koji je ustvrdio kako bi, mora li reći, njegov odabir, iako nije siguran, bila Kina. Jan je zatim zatražio i mišljenje znalaca. Josip je istaknuo da mu se, unatoč prvobitnoj asocijaciji na Kinu, kao točan odgovor ipak nameće Norveška.

Siščanin Jan srećom ga je poslušao te otvorio sljedeće filmsko pitanje za 64.000 kuna. Znao je da u ostvarenju iz 2019. godine holivudski veteran Robert De Niro nije glumio s ostalom trojicom - slavnim Leonardom DiCaprijem, Bradom Pittom i Alom Pacinom.

Jan Furlan

Jan Furlan

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Vjerojatnost da će pogađanjem biti ponuđen točan odgovor u igri "Najbrži prst" jest oko četiri posto (a ne oko jedan, oko sedam ili oko 10 posto), ispravno je ustvrdio prethodno uzevši vrijeme za razmišljanje i računanje, pritom osvojivši 125.000 kuna.

Jan Furlan

Jan Furlan

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Točno odgovorio nakon odustajanja na 13. pitanju 

Gdje je bio planinar koji je vidio kanjon Nevidio, glasilo je pitanje za dvostruko viši iznos na kojemu je Jan naposljetku odustao. Između Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije i Crne Gore, odabrao bi, naglasio je, Crnu Goru, i - bio bi u pravu.

Iskoristio dva džokera i "upecao" točan odgovor na sedmom pitanju

Nakon Jana nasuprot Tariku sjeo je Frane Lukin iz Dugog Rata. Programer s višegodišnjom zagrebačkom adresom na pitanju za 4000 kuna nije znao je li kliper, šiber, gelender ili blinker sastavni dio ribolovne opreme. Iz ponude odgovora nepoznat mu je bio pojam gelendera. Nakon što je iskoristio džokera "pola-pola", preostali kliper i blinker nisu ga lišili dvojbe te je zatražio i pomoć znalaca. Zahvaljujući Ivanu Frane, inače ekonomist po struci, i dalje je ostao "grijati" kvizaški stolac. Naime, riječ je o blinkeru, umjetnom mamcu za ribe.

Frane Lukin

Frane Lukin

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Džokera "zovi" upitao je koji su glazbeni specijalitet Dječaci poslužili na svom prvom albumu. Pohane tikvice, Restani krumpir, Punjene paprike ili Slane srdele? Posluženi specijalitet na prvijencu spomenute grupe mogle bi biti Punjene paprike, ocijenio je džoker. Natjecatelj je prihvatio njegovu sugestiju te ga nastavak nastupa čeka u idućem "Milijunašu" kada otvara pitanje za 32.000 kuna.

Posljednje propušteno izdanje game-showa, vremenski ograničene dostupnosti, možete pronaći na našoj multimedijskoj platformi HRTi. Provjerite svoje znanje i nasmijte se Tarikovim dosjetkama!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!