PMF-ovac zaustavljen na 13. pitanju o prezimenu glumačkog veterana

03.02.2022.

21:00

Autor: I.B./HRT

Marin Knežević

Marin Knežević

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

U novom izdanju popularna game-showa "Tko želi biti milijunaš?" najviši iznos, 125.000 kuna, osvojio je 21-godišnji Zagrepčanin Marin Knežević. Marin je odustao na visokom 13. pitanju, dok je njegova prethodnica, Martina Tomić iz Metkovića, ponudila netočan odgovor na onomu za 8000 kuna. Posljednji ovotjedni natjecatelj, Igor Ilić Balen iz Zagreba, sa zasad osvojenim iznosom prvoga praga i sva tri džokera na raspolaganju, iduću emisiju kviza započinje otvaranjem 6. pitanja.

Galerija
Martina Tomić, Marin Knežević i Igor Ilić Balen , Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT
Tarik Filipović, Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT

Pobjedom u prvoj večerašnjoj igri "Najbrži prst", u vrući je stolac nasuprot Tarikovu sjeo 21-godišnji student kemije na PMF-u, Marin Knežević. Prvoga džokera, "pola-pola", iskoristio je na pitanju za 16.000 kuna. Tražio se naslov romana indijskog diplomata Vikasa Swarupa koji je poslužio kao književni predložak za višestruko Oscarima nagrađen film Milijunaš s ulice. Među ponuđenim naslovima nalazili su se R & B, B & B, Q & A i R & D. Upotrebom spomenuta džokera iz sužena izbora potom su ispali naslovi R & B te R & D pa se natjecatelj opredijelio za točan odgovor - Q & A (Questions and Answers odnosno Pitanja i odgovori).

Marin Knežević

Marin Knežević

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Tko je 1800. prvi primijetio utjecaj ljudi na promjenu klime, glasilo je pitanje za 64.000 kuna na kojemu je iskoristio džokera "zovi" pročitavši mu imena Jean-Baptistea Lamarcka, Charlesa Darwina, Carla von Linnéa i Alexandera von Humboldta. Džoker je naglasio kako nije siguran no i da misli kako bi riječ mogla biti o Humboldtu. Konačnim odgovorom, ponudom Humboldtova imena, kojega je i sam natjecatelj spomenuo sjetivši se po njemačkom prirodoslovcu, geografu i istraživaču nazvane hladne morske struje, Marin je osvojio spomenuti iznos te krenuo na sljedeće pitanje.

Marin Knežević

Marin Knežević

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Za iznos od 125.000 kuna tražilo se pak ime države koja, kao domaćin Ljetnih OI, nije osvojila nijednu zlatnu medalju. Nizozemska, Finska, Kanada ili Južna Koreja, upitao je znalce odnosno Ivana, koji mu je pomogao rekavši kako je posrijedi Kanada. Naime, Kanada je godine 1976., za vrijeme održavanja Ljetnih OI u Montrealu, osvojila pet srebrnih, šest brončanih no nijednu zlatnu medalju.

Marin Knežević

Marin Knežević

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Odustajanjem na 13. pitanju Marin je stolac prepustio sljedećem natjecatelju. Naime, nije znao je li Michael Caine, Anthony Hopkins, Gene Hackman ili Dustin Hoffman svoje umjetničko prezime odabrao ugledavši iz telefonske govornice reklamu za film legendarnog Humphreyja Bogarta

Mora li se odlučiti za jedno od prezimena glumačkih velikana, opredijelio bi se, kaže, za Hopkinsovo. No, svoje umjetničko prezime, vidjevši reklamu za ratnu dramu Pobuna na brodu Caine, s Bogartom na čelu glumačkog ansambla, odabrao je - Michael Caine.

Galerija
Marin Knežević  , Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT
Marin Knežević  , Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT

Marinovu nastupu kojim je osvojio 125.000 kuna prethodio je nastup Martine Tomić iz Metkovića. Martina je u prošlom "Milijunašu" odgovorila na pet pitanja pritom ostavši bez džokera "pola-pola". Profesorica hrvatskog i engleskog jezika rodom iz Čapljine pomoć znalaca zatrebala je na pitanju za 4000 kuna. Organizacija Live Aida pokrenuta je nakon što su velika suša i politička previranja donijela glad na Rog Afrike (a ne podno Atlasa, na Igleni rt ili na Zelenortske Otoke) odgovorio joj je odabrani Ivan.

Martina Tomić

Martina Tomić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Koji film sa sastavnim veznikom u naslovu ne potpisuje Woody Allen upitala je džokera "zovi", koji je rekao da ne zna čuvši filmske naslove 8. pitanja - Ljubav i smrt, Sjene i magla, Krici i šaputanja te Zločini i prijestupi. Natjecateljica se zatim netočno odlučila za ostvarenje Zločini i prijestupi i kviz napustila s 1000 kuna.

Od navedenih naslova Woody Allen ne potpisuje višestruko nagradama ovjenčanu dramu iz 1972., Krici i šaputanja. Djelo je to Ingmara Bergmana, jednog od ključnih autora u povijesti švedske i svjetske filmske umjetnosti.

Galerija
Martina Tomić , Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT
Martina Tomić  , Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT

Posljednji večerašnji natjecatelj, povjesničar i komparatist po struci, Igor Ilić Balen iz Zagreba, u idućoj emisiji kviz otvara 6. pitanjem za 2000 kuna. Savjetnik za EU projekte na raspolaganju ima sve džokere. Do nastavka njegova pohoda na milijun, ukoliko niste gledali posljednje izdanje kviza, pronađite ga na našoj multimedijskoj platformi HRTi gdje je dostupno uz vremensko ograničenje.

Igor Ilić Balen

Igor Ilić Balen

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!