Kobno sportsko pitanje - odustao na 125.000 kuna; znate li odgovor?

11.11.2021.

20:59

Autor: I.B./HRT

Hrvoje Rodić

Hrvoje Rodić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Večerašnji game-show počeo je otvaranjem šestog pitanja za 2000 kuna, a na "vrućem" stolcu sjedio je profesor povijesti po struci, 34-godišnji Hrvoje Rodić iz Zagreba, kojemu su iz prošlotjednog izdanja popularnog "Milijunaša" ostala sva tri džokera. Prvoga je upotrijebio na pitanju za 16.000 kuna, a preostala dva na pitanju iz područja sporta, na kojemu ipak nije bio sklon riskiranju pa je odustao osvojivši 64.000 kuna. Druga dva natjecatelja kviz su napustila s po 1000 kuna, a jedan od njih ponudio je netočan odgovor znalca.

Hrvoje Rodić, turistički vodič i voditelj putovanja kojega smo upoznali u prošloj emisiji, prvoga džokera iskoristio je ne bi li ustvrdio je li pojedina svoja djela na pisaćoj mašini napisao Charles Dickens, Mark Twain, Daniel Defoe ili Edgar Allan Poe. Upotrijebivši džoker "pola-pola", kojim su u suženu izboru znamenitih književnih imena ostala ona Marka Twaina i Edgara Allana Poea, opredijelio se za glasovitog Twaina te osvojio 16.000 kuna.

Hrvoje Rodić

Hrvoje Rodić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

S lakoćom je potom stigao i do sportskoga pitanja za 125.000 kuna. Na njemu je zatražio pomoć džokera "zovi" upitavši ga nema li medalju sa SP-a muška košarkaška reprezentacija Grčke, Turske, Francuske ili pak Italije. Džoker se vodio mišlju, ujedno ne mogavši ustvrditi i da je posve siguran, kako je riječ o reprezentaciji Grčke.

Natjecatelj je zatim zatražio i pomoć znalaca. Josip je, eliminirajući tursku i francusku reprezentaciju, također istaknuo da nije sasvim siguran no i da bi, da je na Hrvojevu mjestu, odgovarao opredjeljujući se za reprezentaciju Italije.

Hrvoje Rodić

Hrvoje Rodić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Hrvoje je na ovom visokom pitanju naposljetku ipak odlučio odustati. No, znalac je bio u pravu jer grčka kao i turska košarkaška muška reprezentacija ima srebro sa SP-a, francuska dvije brončane medalje, dok je reprezentacija Italije dvaput bila četvrta.

Hrvoje Rodić

Hrvoje Rodić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

S osvojenih 64.000 kuna natjecatelj je svoje mjesto prepustio najuspješnijem u prvoj ovotjednoj igri "Najbrži prst", Filipu Vinkoviću iz Žabnika.

Pitanje o području NASA-inih testiranja instrumenata za buduće misije na Crveni planet zbunilo i znalca

Dvadesetogodišnjem studentu matematike na PMF-u pomoć znalaca bila je potrebna na pitanju za 16.000 kuna. Nije znao u kojoj pustinji NASA od 1997. godine testira rovere za Mars. U Sonori, Kalahariju, Namibu ili Atacami? Bruno je naglasio kako misli da se spomenuta testiranja odvijaju u sjevernoameričkoj Sonori. Filip je kviz napustio s iznosom prvoga praga jer je prihvatio znalčev netočan odgovor, s obzirom da američka svemirska agencija testira rovere u južnoameričkoj pustinji Atacami.

Posljednji večerašnji natjecatelj, 60-godišnji Željko Bosanac iz Labinaca, pomoć znalaca također je iskoristio na sportskom pitanju, a kako bi odgonetnuo kome Davor Šuker u Francuskoj 1998., gdje je bio strijelac na šest od sedam odigranih utakmica, nije uspio zabiti gol. Argentincima, Francuzima, Nizozemcima ili Nijemcima? 

Željko Bosanac

Željko Bosanac

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Osvojio je 2000 kuna uz pomoć Brune. Hrvatska je na SP-u u Francuskoj briljirala i uzela broncu, no u dvoboju u Bordeauxu Šuker nije zabio gol Argentincima.

Na osmom pitanju dva iskorištena džokera, ponuđen netočan odgovor

Željko je upitao džokera "zovi" zna li nalazi li se Krist, Bog, Sin ili Otac u naslovima pjesama dviju grupa, od kojih jednoj pripada stih "Dobro jutro gospodine H...", a drugoj "... pod slovom B je moje ime". Džoker nije znao te je natjecatelj upotrijebio i onoga posljednjega, "pola-pola". U suženoj ponudi odgovora na osmo pitanje potom se nisu našli Krist i Otac, a Željko se opredijelio za odgovor Sin te je, poput svoga prethodnika, kviz napustio s 1000 kuna. 

Naime, "... pod slovom B je moje ime" jedan je od stihova pjesme "Ako ima Boga" grupe Bijelo Dugme, a "Dobro jutro gospodine H..." stih je pjesme Prljavog kazališta, "Oprostio mi Bog".

Zadnje propušteno izdanje "Milijunaša", vremenski ograničene dostupnosti, možete pronaći na našoj multimedijskoj platformi HRTi. Provjerite svoje znanje i nasmijte se Tarikovim dosjetkama!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!