Pitanje o simfonijskom djelu zaustavilo ga tri koraka do milijuna

31.03.2022.

20:59

Autor: I.B./HRT

Ivan Žderić

Ivan Žderić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

U novom izdanju game-showa "Tko želi biti milijunaš?", pobjedom u igri "Najbrži prst" u avanturu je krenulo dvoje natjecatelja. Iako je na 7. pitanju ostao bez dva džokera, Ivan iz Rogotina odustao je na onomu za 250.000 kuna. Priliku za pohod na milijun dobila je potom Gabrijela iz Zagreba, koja je pak na 6. pitanju također upotrijebila dva džokera no prešla je drugi prag i u sljedećoj emisiji popularna kviza, ne raspolažući džokerima, otvara 11. pitanje za 64.000 kuna.

Tarik Filipović i natjecatelji "Milijunaša"

Tarik Filipović i natjecatelji "Milijunaša"

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Prvi natjecatelj, 37-godišnji Ivan Žderić iz Rogotina, dva džokera iskoristio je na pitanju za 4000 kuna. Koji ljubimac dr. Dolittlea ne zna ima li 183 ili 182 godine, glasilo je ono dok su se u ponudi odgovora našli papiga Polinezija, patka Pat-Pat, prase Gic-Gic te sova Tu-Tu. Iz sužena izbora upotrebom džokera "pola-pola" izostali su zatim patka Pat-Pat i prase Gic-Gic, no ljubitelj planinarenja i organizator kvizova ipak je zatrebao i pomoć znalaca. Nitko se nije javio, ali je za mišljenje upitan Ivan Jurić ustvrdio kako smatra da bi riječ mogla biti o papigi Polineziji, najpoznatijem životinjskom liku iz književna djela o čijoj popularnosti svjedoče brojne filmske ekranizacije i kazališna uprizorenja. Bio je to točan odgovor koji je znalčevu imenjaku donio spomenutih 4000 kuna. 

Ivan Žderić

Ivan Žderić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Iako mu je preostao džoker "zovi", natjecatelj je odlučio riskirati na 11. pitanju rekavši da je nakon Francuske, najtrofejnija na Tour de Franceu Belgija (a ne Velika Britanija, Italija ili Španjolska). Riskiranju je bio sklon i na sljedećem pitanju. Tražila se građevina koju su umjetnici Christo i Jeanne-Claude 1995. godine u potpunosti omotali tkaninom. Između Alhambre, Koloseja, Reichstaga i Louvrea odabrao je berlinski Reichstag i bio je u pravu. Naime, bilo je to jedno od najpoznatijih djela umjetničkog dvojca, ujedno i supružnika, koji su tu građevinu, na dvotjedni period, omotali u 100 tisuća četvornih metara sive tkanine.

Galerija
Ivan Žderić   , Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT
Ivan Žderić   , Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT

Posljednjega džokera Ivan je iskoristio ne bi li ponudio točan odgovor na pitanje za četvrt milijuna kuna. No džoker "zovi" nije znao pripada li Sedma simfonija koja se naziva "Pjesmom noći" Antonu Bruckneru, Dmitriju Šostakoviču, Gustavu Mahleru ili pak Ludwigu van Beethovenu. Sugerirao je Mahlera istaknuvši kako uistinu nije siguran. Ivan je također ustvrdio kako i njega "vuče" Mahler no pošto se i u opusima ostalih navedenih slavnih skladatelja nalaze simfonijska djela nije previše dvojio o prepuštanju "vrućega" stolca sljedećem "najbržem prstu". Kviz je napustio sa 125.000 kuna i saznanjem kako je navedena Sedma simfonija djelo Mahlera, jednog od najznačajnijih skladatelja kasnog romantizma, nadahnuto Noćnom stražom, remek-djelom nizozemskog baroknog slikara Rembrandta.

Galerija
Ivan Žderić   , Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT
Ivan Žderić   , Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT

Posljednja večerašnja natjecateljica, Gabrijela Kelemen iz Zagreba, također je iskoristila dva džokera na pitanju za niži iznos. Nastavnicu njemačkog jezika u dvije strukovne škole zbunilo je pitanje o ocu mitološkoga čudovišta Minotaura. Je li riječ o svetom lavu, biku, škorpionu ili jarcu? Posumnjala je na svetoga bika, ali i upotrijebila džoker "pola-pola". Ipak, naposljetku ni preostali ponuđeni odgovori, sveti bik i sveti jarac, nisu odagnali Gabrijelinu dozu nesigurnosti te joj je pomogao znalac Ivan rekavši da je sveti bik otac Pasifajina sina Minotaura. Osvojila je 2000 kuna.

Gabrijela Kelemen

Gabrijela Kelemen

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Džokera "zovi" upitala je znači li ime Keanua Reevesa, Channinga Tatuma, Vigga Mortensena ili Idrisa Elbe "hladan povjetarac nad planinama". Džoker je jedino mogao isključiti Idrisa Elbu pa je, ne uspijevajući proniknuti u etimologiju riječi, preuzela rizik opredijelivši se za Keanua Reevesa. Ime toga glumca, čija bogata filmografija uključuje i ulogu protagonista megapopularne franšize Matrix, na havajskom znači "hladan povjetarac nad planinama" te Gabrijela lov na milijun kuna nastavlja u idućoj emisiji otvaranjem pitanja za 64.000 kuna.

Galerija
Gabrijela Kelemen  , Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT
Gabrijela Kelemen , Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT

Ukoliko ste propustili novo izdanje popularnoga kviza, pronađite ga na našoj multimedijskoj platformi HRTi gdje je dostupno uz vremensko ograničenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!