Programeru iz Zagreba ostao džoker i još tri koraka do milijuna

28.10.2021.

21:00

Autor: I.B./HRT

Fabijan Čorak sljedećega tjedna otvara 13. pitanje

Fabijan Čorak sljedećega tjedna otvara 13. pitanje

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Fabijan Čorak iz Zagreba svojim je nastupom obilježio ovotjedno izdanje "Milijunaša". Na pitanju za prelazak drugoga praga 25-godišnji programer iskoristio je dva džokera, a do kraja popularna game-showa osvojio je 125.000 kuna. Nastavak pohoda na milijun čeka ga idućega četvrtka.

Na pitanju za 32.000 kuna upitao je znalce nalazi li se u crkvi svetoga Petra u okovima, osim Michelangelova kipa Mojsija, i grobnica Andrije Buvine, Andrije Medulića, Federika Benkovića ili Julija Klovića.

Bruno je ustvrdio kako je više od 90 posto siguran da je riječ o Juliju Kloviću, veličanstvenom slikaru i minijaturistu zvanom i "Michelangelo minijature". Ipak, Fabijan je odlučio iskoristiti i džokera "pola-pola", a lišen nedoumice bio je nakon što su njegovom upotrebom u suženu izboru ponuđenih imena ostala ona Andrije Buvine i Julija Klovića.

Fabijan Čorak

Fabijan Čorak

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Potvrdivši znalčev odgovor, znao je da se na zastavi koju je šest marinaca ispred fotoaparata Joea Rosenthala postavljalo na vrh Iwo Jime nalazilo 48 zvjezdica (a ne 47, 49 ili 50). Kultna fotografija Pulitzerom nagrađena autora nastala je tijekom Drugog svjetskog rata, 23. veljače 1945., dok su Aljaska i Havaji stekle državnost i postale 49. odnosno 50. savezna država SAD-a godine 1959.

Fabijan Čorak

Fabijan Čorak

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Uslijedilo je potom i sportsko pitanje za 125.000 kuna. Trebao je odgovoriti trči li prvi trkač 100, drugi 200, treći 300, a četvrti 400 metara u njemačkoj štafeti, ruskoj, češkoj ili pak švedskoj štafeti. Bez upotrebe džokera, uz prethodnu konstataciju kako bi riječ mogla biti o švedskoj štafeti, odabravši je zatim i za konačan odgovor, Fabijan je rezervirao mjesto na "vrućem" stolcu i sljedećega četvrtka. U idućoj emisiji do milijuna ga dijeli tri koraka, a na tom putu ima i pomoć džokera "zovi". Bolje pozivnice od ove i nema, istaknuo je stoga Tarik odjavljujući večerašnji kviz.

Prije Fabijanova nastupa, u igri "Najbrži prst" nauspješniji je bio diplomirani FER-ovac Jan Berger. Natjecatelju rodom iz Virovitice, sa zagrebačkom adresom rada i stanovanja, pomoć znalaca bila je potrebna na pitanju za 4000 kuna. Trebalo je dovršiti Cesarićev niz: slap – kap, stvara – šara, sjati - ?. Bruno je odrecitirao stihove koji su vodili do odgovora tkati (a ne prati, slati ili znati) te mu omogućio otvaranje sljedećega pitanja.

Jan Berger

Jan Berger

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Na njemu je Jan upitao džokera "zovi" jesu li nezadovoljnji Norvežani 1931. osnovali Zemlju Erika Crvenog na Grenlandu, Islandu, Jyllandu ili na Svalbardu. Uvaživši džokerovo mišljenje kako se radi o Grenlandu, osvojio je 8000 kuna. Ipak, na pitanju za dvostruko viši iznos, onomu kako se u svijetu frtalja kaže za dva sata i 45 minuta, ponudio je netočan odgovor te "Milijunaša" napustio s 1000 kuna. Naime, iako su upotrebom posljednjega džokera ispali odgovori frtalj dva i tri frtalja dva, Jan je od preostalih netočno odabrao frtalj tri.

Niste li pogledali najnovije izdanje game-showa, iskoristite njegovu vremenski ograničenu dostupnost na multimedijskoj platformi HRTi. Provjerite svoje znanje, nasmijte se Tarikovim dosjetkama i pošalicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!