Odustao na 13. pitanju o sinu junaka iz grčke mitologije. Znate li odgovor?

20.01.2022.

20:59

Autor: I.B./HRT

Edi Padovan

Edi Padovan

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Ovotjedni game-show "Tko želi biti milijunaš?", 10. pitanjem za 32.000 kuna otvorio je Ivan Kraljević iz Zagreba. Ivan je odustao na filmskom pitanju za 125.000 kuna, dok je Velolučanin Edi Padovan stigao pak do pitanja za četvrt milijuna, no ni on nije bio odlučan riskirati. Posljednji večerašnji natjecatelj, Zagrepčanin Krešimir Štimac, zasad je odgovorio na pet pitanja te idućega četvrtka nastavlja pohod sa svim džokerima.

Tarik Filipović

Tarik Filipović

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Prevoditelju i izdavaču Ivanu Kraljeviću za prelazak drugoga praga zatrebao je posljednji, iz prošle emisije preostali, džoker "zovi". Upitao ga je jesu li Galileu Galileiju, Benjaminu Franklinu, Isaacu Newtonu ili Luigiju Galvaniju za poznati eksperiment, među ostalim, bili potrebni svileni rubac, dvije tanke cedrove letvice i ključ. Džoker nije znao rekavši da bi možda riječ mogla biti o Galvaniju. No, natjecatelj se potom prisjetio da je Benjamin Franklin izrađivao zmajeve pa je naposljetku ponudio njegovo ime za konačan odgovor te osvojio 32.000 kuna.

Ivan Kraljević

Ivan Kraljević

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Benjamin Franklin dizajnirao je zmaja kojega je pustio u olujni oblak, a pojava električne iskre na ključu spojenog na žicu, kojom je kontrolirao zmaja, bila je pokazatelj da u olujnom oblaku postoji električni naboj.

Tko je potpisao i prodao 350.000 praznih listova, glasilo je pitanje za 64.000 kuna, a u ponudi odgovora bili su Andy Warhol, Kazimir Maljevič, Pablo Picasso i Salvador Dalí. Ivan je naglasio kako posve sigurno može eliminirati Maljeviča dok se između preostale trojice opredijelio za španjolskog umjetnika Dalíja i – pogodio.

Naime, jedinična cijena spomenutih listova bila je 40 dolara, što je posljedično obezvrijedilo grafike Salvadora Dalíja, a usto su se pojavile i krivotvorine s njegovim potpisom.

Ivan Kraljević

Ivan Kraljević

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Na sljedećem pitanju za 125.000 kuna Ivan je odlučio odustati. Nije znao je li Ne okreći se sine, Ponedjeljak ili utorak, Deveti krug ili Signali nad gradom, film koji se ne bi mogao nazvati jednim od najzagrebačkijih igranih filmova naše kinematografije. Nakon odustajanja ustvrdio je da bi odgovorio Deveti krug, no dugometražni uradak koji se ne bi mogao nazvati najzagrebačkijim domaćim kinematografskim ostvarenjem nosi naziv Signali nad gradom. Snimljen je prema istinitim događajima koji su se zbili u Karlovcu, a riječ je o akciji spašavanja kasnijega zagrebačkoga gradonačelnika Većeslava Holjevca.

Galerija
Ivan Kraljević , Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT
Ivan Kraljević , Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT

Sljedeći je u "vrući" stolac, pobjedom u igri "Najbrži prst", sjeo pomorac Edi Padovan iz Vela Luke. Igrao je hrabro i samouvjereno, a prvoga džokera, znalce, zatrebao je na pitanju za 64.000 kuna. Nije znao koji je drugi naziv za kunovinu, porez koji se plaćao u kuninim kožama. Arbadiga, dimnica, gornica ili marturina?

Javio se samo Ivan, kojemu je marturina najviše "zvonila", usto rekavši kako se nada da će upravo taj odgovor Ediju donijeti 64.000 kuna. Ivan je bio u pravu.

Edi Padovan

Edi Padovan

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Na idućem sportskom pitanju natjecatelj je iskoristio džoker "pola-pola" ne bi li došao do odgovora koliko su Grand Slam turnira u pojedinačnoj konkurenciji Federer, Nadal i Đoković osvojili od Wimbledona 2003. do Wimbledona 2021. godine. Ponudu je sačinjavalo 63 posto, 73 posto, 83 posto te 93 posto. Upotrijebljenim džokerom iz sužena izbora ispali su 63 i 93 posto, a Ediju je odluka o preuzimanju rizika i odabranu odgovoru 83 posto pružila priliku otvoriti pitanje za četvrt milijuna kuna.

Edi Padovan

Edi Padovan

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Na njemu je prije odustajanja iskoristio i posljednjega džokera - "zovi". Upitao ga je zna li čiji je sin bio sudionik Trojanskoga rata. Je li riječ o Ahilejevu sinu, Menelajevu, Odisejevu ili pak Agamemnonovu sinu. Nije prihvatio džokerovo nesigurno mišljenja kako bi posrijedi mogao biti sin Agamemnona. Nakon odustajanja Edi bi se, istaknuo je, opredijelio za Ahilejeva sina i upravo je sin ahejskoga junaka Ahileja, Neoptolem, točan odgovor.

Galerija
Edi Padovan , Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT
Edi Padovan , Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT

Krešimir Štimac, prvostupnik računarstva iz Zagreba, a od prošle godine ponovno student i to Filozofskog fakulteta, bio je posljednji večerašnji natjecatelj koji je do kraja popularna kviza odgovorio na pet pitanja te osvojio iznos prvoga praga bez iskorištena džokera. Stoga ćemo Krešimira gledati u sljedećem izdanju kviza.

Krešimir Štimac

Krešimir Štimac

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Dotad, niste li pogledali ovotjedni game-show, emisija se, uz vremenski ograničenu dostupnost, nalazi na našoj multimedijskoj platformi HRTi. Provjerite svoje znanje i nasmijte se Tarikovim dosjetkama!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!