Poezija ga zaustavila četiri koraka do milijuna

21:04 / 26.05.2022.

Autor: I.B./HRT

Marin Bulić

Marin Bulić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

U novom izdanju game-showa "Tko želi biti milijunaš?" Tomislav iz Zagreba prvoga džokera iskoristio je za prelazak praga od 1000 kuna. Potom je na šestom pitanju iz slikarstva ponudio netočan odgovor ustupivši mjesto idućem natjecatelju, Marinu iz Zagreba. Marin je kviz napustio odustavši na 12. pitanju, a Iva, također iz Zagreba, iduću emisiju otvara pitanjem za 2000 kuna, raspolažući svim džokerima.

Tarik Filipović

Tarik Filipović

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Pomoć znalaca najuspješnijem u prvoj večerašnjoj igri "Najbrži prst", 46-godišnjem Tomislavu Ćurinu iz Zagreba, zatrebala je za prelazak prvoga praga. Nije znao je li okupljeno mnoštvo 18. listopada 2003. pomoglo "rastegnuti" golemu crvenu kravatu oko pulske Arene, dubrovačkih zidina, splitskog Peristila ili pak oko šibenske katedrale. Znalac Ivan pomogao mu je osvojiti 1000 kuna rekavši kako je riječ o pulskoj Areni.

Tomislav Ćurin

Tomislav Ćurin

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Naime, tom je umjetničkom instalacijom kravata teška oko 800 kilograma, široka osam metara, a u svom najširem dijelu čak 26 metara, spomenute godine vezana oko pulske znamenitosti, rimskog amfiteatra, koji je tom prigodom zabilježen i u Guinnessovu knjigu rekorda. 

Kobno 6. pitanje iz likovne umjetnosti

Za dvostruko viši iznos magistar računarstva trebao je odgovoriti tko na platnu Paula Delarochea prelazi Alpe, nešto potišteniji nego na platnu Jacques-Louisa Davida. Aleksandar, Cezar, Hanibal ili Napoleon?

Netočnim odgovorom - Hanibal - Tomislavova kvizaška avantura ubrzo je završila jer se na platnu francuskog umjetnika Delarochea nalazi Napoleon Bonaparte.

Nakon Tomislava na "vrući" stolac sjeo je Marin Bulić. Dalmatinac s 14-godišnjom zagrebačkom adresom na pitanju za 8000 kuna zatrebao je pomoć znalaca. Upitao je Ivana je li Le Corbusier, Arnold Schönberg, Alberto Giacometti ili William Faulkner praznovjerni umjetnik koji je tvrdio da je "prokletstvo devete" neke njegove prethodnike koštalo života.

Ivan je objasnio kako je riječ o devetoj simfoniji te da se među ponuđenim imenima krije i jedno skladateljevo - ono Arnolda Schönberga.

Marin Bulić

Marin Bulić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Pitanje o reaktivnosti kemijskog elementa "odnijelo" dva džokera

Koji je element nazvan "tigrom kemije" zbog svoje reaktivnosti koja je mnoge kemičare koštala života, glasilo je pitanje za prelazak drugoga praga na kojemu je natjecatelj potom iskoristio preostala dva džokera. Džoker "zovi" rekao mu je kako misli da je posrijedi fluor, a nipošto fosfor. Bor i galij eliminirani su upotrebom džokera "pola-pola" pa se Marin naposljetku i odlučio za fluor te osvojio 32.000 kuna.

Marin Bulić

Marin Bulić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Pogodivši kako je Ivan IV. Grozni (a ne Luj XIV., Franjo Josip I. ni Fridrik II. Veliki) vladar koji je imao više supruga od Henrika VIII., Marin je stigao i do 12. pitanja za 125.000 kuna u kojemu se tražio naslov briljantne antologije francuske erotske poezije koju je Danilo Kiš sastavio i prepjevao.

Ubrzo je ustvrdio kako nema hrabrosti pogađati. Odustao je ne prepoznavši da su među odgovorima koji se nude čak tri pjesme popularne novovalne grupe Azra (Gomila nesklada, Tople usne žene i Nemir i strast) te da je Bordel muza odgovor kojim bi stigao do pitanja za četvrt milijuna kuna.

Posljednja večerašnja natjecateljica, Iva Oroz iz Zagreba, 23-godišnja studentica pete godine istraživačke geografije na PMF-u, zasad ima 1000 kuna, sve džokere na raspolaganju i pozivnicu za iduću emisiju. Dotad, niste li pogledali novo izdanje "Milijunaša", pronađite ga na našoj multimedijskoj platformi HRTi gdje je dostupno uz vremensko ograničenje.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!