U HRT-ovu studiju "Zvonimir Bajsić" premijerno prikazan dokumentarni film Čovik od malog mista

12.05.2022.

09:15

Autor: Komunikacije HRT-a

Ekipa filma Čovik od malog mista

Ekipa filma Čovik od malog mista

Foto: Vladimir Imprić / HRT

Na svečanoj premijeri u HRT-ovu studiju “Zvonimir Bajsić” prikazan je dokumentarni film Čovik od malog mista. Dokumentarac, autora Mladena Ćapina govori o jednom od utemeljitelja Hrvatske radiotelevizije i redatelju kultne serije Naše malo misto Danielu Marušiću. Film je sažetak Marušićeva velikog i osebujnog televizijskog opusa, njegova čvrstog karaktera i svjetonazora, ljubavi prema kulturi i glazbi kao i obiteljske intime.

Galerija
Premijera filma Čovik od malog mista, Foto: Vladimir Imprić/HRT
Premijera filma Čovik od malog mista, Foto: Vladimir Imprić/HRTPremijera filma Čovik od malog mista, Foto: Vladimir Imprić/HRTObitelj Marušić, Foto: Vladimir Imprić /HRT

Na pitanje voditeljice Rosande Tometić što nije stalo u film, autor je rekao "Nije stalo puno toga, cijeli život Daniela Marušića. Raditi biografski dokumentarac je izazov, ali i nezahvalna stvar, jer uvijek nešto fali", rekao je Ćapin i dodao "O Danielu Marušiću po meni je trebalo napraviti film davno, jer je jedan od otaca Hrvatske radiotelevizije".

Galerija
Premijera filma Čovik od malog mista, Foto: Vladimir Imprić/HRT
Marin Marušić i Mladen Ćapin, Foto: Vladimir Imprić /HRT

Kao televizijski redatelj Marušić je režirao dvjestotinjak TV drama i opera. Nakon što mu je uskraćeno pravo na kontinuirani rad, okreće se Osoru i tamo utemeljuje festival ozbiljne glazbe „“Osorske glazbene večeri i diže ga na nivo nacionalnog festivala.

"Ja sam na više načina odrastao uz Daniela Marušića. Moja prva sjećanja na operu ili televiziju, vezana su uz njega. Učinio je puno za HRT i hrvatsku kulturu, ali ono što ga čini posebnim je ono što je učinio za glazbeno kazalište i televiziju, ekranizirajući predstave, u tom smislu tada smo išli u korak sa svijetom", izjavio je Dražen Siriščević i istaknuo da je kao novinar upravo uz Daniela Marušića puno naučio o operi.

Premijera filma Čovik od malog mista

Premijera filma Čovik od malog mista

Foto: Vladimir Imprić / HRT

Uz bogatu arhivu o Marušiću u filmu govore njegovi kolege, prijatelji i članovi obitelji.

Na kraju se nazočnima na premijeri emotivno obratio HTV-ov producent Marin Marušić, sin Daniela Marušića.

"Želio bih se zahvaliti od sveg srca u ime svoje obitelji i u svoje ime, svojoj matičnoj kući, našoj Hrvatskoj radioteleviziji koja je nakon toliko godina pokazala da za prave stvari nikada nije kasno i na taj se način odužila čovjeku koji je zadužio hrvatsku kulturu, jer vjerujte, bez njega bi hrvatska kultura bila drugačija. Daniel Marušić bio je silno temperamentan čovjek, izuzetno čvrstog karaktera i neslomljivog svjetonazora. Žestoka rasprava i svađa, pa i s najboljim prijateljima nipošto mu nije bila strana. I zato vjerujem da bi njega, tamo gore, od svih naših govora više veselila poštena svađa oko njegova lika i djela", rekao je Marin Marušić.

Galerija
Premijera filma Čovik od malog mista, Foto:  Vladimir Imprić /HRT
Premijera filma Čovik od malog mista, Foto: Vladimir Imprić/HRT

Povodom obilježavanja dana Hrvatske radiotelevizije, film "Čovik od malog mista" bit će emitiran u nedjelju 15. svibnja na Prvome programu HTV-a u 20:10.

Scenarist i redatelj Mladen Ćapin, direktor fotografije Davor Petričić, montažer Damir Čučić, skladatelj Danijel Maoduš, producent Marin Marušić, proizvodnja 2022. HTV – Odjel Dokumentarna produkcija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!