Varaždin: Na Špancirfestu cijela gradska jezgra pozornica

07.07.2022.

14:31

Autor: V.K/Hina/HRT

Špancirfest

Špancirfest

Foto: Marin Tironi / Pixsell

Cijela varaždinska gradska jezgra za 42 dana postat će velika pozornica, a novost ovogodišnjeg Špancirfesta, koji će se održati od 19. do 28. kolovoza, jest Burger fest na Kapucinskom trgu, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare.

Zadovoljstvo ovogodišnjim programom izrazio je i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, koji je rekao da je cijeli taj projekt vrijedan 4,5 milijuna kuna.

Grad Varaždin s 1,3 milijuna kuna podupire ovu manifestaciju, rekao je Bosilj i dodao kako je Špancirfest veliki brend, a ove je godine prijavljeno čak više izlagača nego u predpandemijskoj 2019.

Kako je istaknuo, dodatni iskorak u ovogodišnjem programu jest to da će se Špancirfest održavati po cijeloj gradskoj povijesnoj jezgri, a u 10 dana bit će više od 80 performerskih nastupa, što je, prema njegovim riječima, ono što tom festivalu daje dušu.

Još uvijek ne znamo hoćemo li dobiti neke novce od Ministarstva turizma. U predpandemijskim godinama smo dobivali mislim 250.000, prošle godine su nam dali samo 100.000, iako smo bili jedini festival koji se usudio na kontinentu nešto takvo organizirati. Za ovu godinu još nemamo nikakav odgovor hoće li nas sufinancirati, rekao je Bosilj.

Ovogodišnji program Špancirfesta predstavila je direktorica gradske Turističke zajednice Jelena Toth, ističući kako posjetitelje očekuje više od 500 različitih programa, od toga 130 glazbenih.

Osim manjih koncerata, uličnih glazbenih programa i nastupa DJ-a, rekla je Toth, na pozornici na Starom gradu i u Vili Bedeković održat će se veliki koncerti. Na pozornici na Starom gradu nastupit će Letu Štuke, Pips, chips & videoclips, Daleka obala, Petar Grašo, Dubioza Kolektiv, SARS, Let3.

Kako je najavila, u Vili Bedeković održat će se operna gala večer s Lanom Kos, spoj tradicije mora i kontinenta s Varaždinskim tamburaškim orkestrom, Tedijem Spalatom i Zoricom Kondžom te spoj rocka i sevdaha uz Božu Vreću i Vatru, a u Vilu Bedeković stiže i Massimo.

Toth je također najavila da će Uska ulica biti Kreativnica, Školska ulica bit će Umjetnička, a Draškovićeva Obrtnička, podno dvorca Staroga grada i ove će godine biti Vinski grad, a za djecu su pripremljene razne radionice, predstave i glazbeni program u Vindilandu i Parku Kreative.

Ekskluzivni sponzor ovogodišnjeg Špancirfesta je Ina, rekla je Toth, dodajući da će Ina glazbenom kampericom i Špancirfest vozilom promicati festival i Varaždin na svojim benzinskim postajama na putu prema Jadranu u špici turističke sezone.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!