11:33 / 10.07.2020.

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

ZF, trileri i 'hororci' u šumi Tuškanac

-

-

Foto: - / -

Ljubitelji znanstvene fantastike, trilera i filmova strave sinoć su došli na svoje. 10. Fantastic Zagreb otvoren je na Ljetnoj pozornici Tuškanac napetim trilerom ‘Morska groznica’. Jedan od omiljenih gradskih festivala trajat će do 19. srpnja.
Ljubitelji znanstvene fantastike, trilera i filmova strave sinoć su došli na svoje. 10. Fantastic Zagreb Festival otvoren je na Ljetnoj pozornici Tuškanac napetim trilerom ‘Morska groznica’. Jedan od omiljenih gradskih festivala trajat će do 19. srpnja.

Filmske projekcije na Fantasticu uvijek su prepune, ali tijekom godina pokazalo se da je među publikom posebno omiljen program Fantastic Retro - koji donosi žanrovske klasike.

- Fantasy i znanstvena fantastika, to je polje toliko široko da se tu može ispričati priče koje imaju toliko različitih početaka i krajeva da se može pustiti mašti na volju. Tako da je to sigurno još jedan razlog zašto ljudi vole žanrovski film, ističe Stjepan Hundić, direktor Fantastic Zagreb Festivala.
Jubilarni 10. Fantastic Zagreb Film Festival Ovogodišnji program Fantastic Retro predstavlja filmove u vrlo širokom rasponu: od njemačkog ekspresionističkog horora, 'Kabineta Dr. Caligarija', preko kultnog 'Rocky Horror Picture Showa' i mnogima omiljenog 'Povratka u budućnost', sve do 'Totalnog opoziva' s Arnoldom Schwarzeneggerom u glavnoj ulozi.

Uz klasike na programu je i nekoliko premijera: Od premijernih naslova, spomenuo bih dvije europske premijere - jedna je 'Sputnik', izuzetno atraktivan ruski SF triler koji je nadahnut remek-djelom Ridleyja Scotta 'Alien' iz 1979. a drugi je fantastična stvarno australska horor drama 'Relikt', nabraja Hundić.

Zagrepčanima je sigurno dosta scenarija iz filmova strave i znanstvene fantastike u stvarnom životu, ali do 19. srpnja, pod vedrim nebom na Tuškancu, oni će, nadajmo se, ostati u domeni filmskog platna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!