HRT planira energetsku transformaciju

14:51 / 25.05.2022.

Autor: Komunikacije HRT-a

HRT zgrada

HRT zgrada

Foto: HRT / HRT

U četvrtak, 26. svibnja, u 13 sati na HRT-u će biti potpisan Sporazum o dodjeli usluge pružanja tehničke pomoći u pripremi projekata izgradnje integriranih sunčanih elektrana između Hrvatske radiotelevizije (HRT) i Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

Hrvatska radiotelevizija, u skladu s vremenom u kojem živimo, namjerava provesti energetsku transformaciju kako bi postala energetski i okolišno održiva, smanjila troškove energenata te istovremeno, kao javni medijski servis, educirala javnost i hrvatske građane. 

REGEA je kroz projekt PVMax, financiranim iz programa ELENA Europske investicijske banke, osigurala besplatnu tehničku pomoć za izgradnju sunčane elektrane na zgradi HRT-a.

Sporazum će potpisati glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb i ravnatelj REGEA-e dr. sc. Julije Domac

Projekt PVMax počeo je 1. srpnja 2021. s ciljem pripreme i pokretanja investicije u najmanje 100 MW fotonaponskih elektrana na teritoriju Republike Hrvatske. Projekt provodi REGEA – Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske - a ukupna vrijednost dodijeljene tehničke pomoći Europske investicijske banke (program ELENA) iznosi oko 15 milijuna kuna. 

U sklopu projekta tijekom tri godine namjerava se obuhvatiti više od 3000 zgrada – obiteljskih kuća, javnih i privatnih zgrada. Projektom će se, osim pripreme solarnih elektrana, provoditi i mjere energetske učinkovitosti povezane s potrošačima električne energije u ciljanim zgradama, kako bi se optimizirao kapacitet solarnih elektrana. 

Hrvatska radiotelevizija će pak sa svoje strane realizacijom projekta Solarne elektrane HRT-a i vlastitim primjerom pokazati važnost takvoga pristupa. HRT je, naime, bio jedan od prvih kupaca zelene energije u Hrvatskoj (ZelEN), pa je korištenje obnovljivih izvora logičan nastavak u smjeru održivog i odgovornog poslovanja. Također, HRT je oduvijek bio promotor očuvanja javnih vrijednosti, pa ovim činom podržava tzv. "zelenu tranziciju” i Europski zeleni plan, energetsku neovisnost Republike Hrvatske i sve napore prema Europi kao klimatski neutralnom kontinentu do 2050. godine – a što je i cilj Europske komisije.

Osim korištenja obnovljivih izvora u proizvodnji HRT-ovih sadržaja, projektom je obuhvaćena i prometna tranzicija kroz buduće punjače električnih vozila. Uz ekološke razloge tu su i ekonomski – jer će HRT ovim projektom ostvariti i znatne financijske uštede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!