Japanska tradicija u orbiti: Sake fermentiran u svemiru stiže na Zemlju

21.12.2024.

15:37

Autor: S.M./HRT/Hina

Ilustracija
Ilustracija
Foto: Izvor: / Shutterstock

Japanski proizvođač rižina vina okušat će se u proizvodnji prvog svemirskog sakea na svijetu, i to samo jedne boce, a 100 milijuna jena (613.000 eura) prihoda od prodaje donirat će domaćim tvrtkama za razvoj svemirske tehnologije, prenijeli su japanski mediji.

Tvrtka Asahi Shuzo u prefekturi Yamaguchi nedavno je priopćila da planira fermentirati rižu i druge sirovine koje se upotrebljavaju u proizvodnji sakea na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Cilj im je poslati sastojke u orbitu potkraj 2025. godine.

Ideja je stvoriti sake na pretpostavci da će biti potražnje za alkoholom ako ljudi počnu živjeti na Mjesecu već u 2040-ima, objašnjavaju.

Tvrtka Mitsubishi Heavy Industries 2022. godine obratila se pivovari, poznatoj po brendu sakea "Dassai", u vezi s proizvodnjom sakea u svemiru.

Sada rade na proizvodnji aparata za pripremu pića kako bi ga poslali u Kibo, japanski modul za eksperimente stvoren posebno za Međunarodnu svemirsku postaju.

U Kibu će se rekreirati gravitacija Mjesečeve površine, otprilike jedne šestine Zemljine gravitacije, a pivovara će pratiti proces fermentacije sa Zemlje.

Otprilike 520 grama nerafiniranog sakea fermentiranog u svemiru bit će vraćeno na Zemlju, a onda će biti rafinirano i pretočeno u bocu od 100 mililitara kao "Dassai Moon Uchujozo", u prijevodu "Svemirski napitak Dassai Moon", najavljuju iz te pivovare na zapadu Japana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!