Kemikalija iz tamne čokolade usporava starenje?

12.12.2025.

08:05

Autor: A.D.H./HRT/Hina

Tamna čokolada
Tamna čokolada
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kemikalija pronađena u tamnoj čokoladi mogla bi pomoći u usporavanju starenja, sugeriraju znanstvenici.

Studija je proučavala razine teobromina - spoja koji se nalazi u kakaovcu - u krvi i usporedila ih s markerima biološkog starenja, koji pokazuju koliko je tijelo staro u smislu zdravlja i funkcija, a ne godina života.


Iako stručnjaci ne bi savjetovali ljudima da jedu više čokolade, rekli su da bi nalazi mogli pomoći u otkrivanju svakodnevnih namirnica koje "sadrže tragove zdravijeg i duljeg života".


Teobromin je "relativno neistraženi prehrambeni fitonutrijent" koji je povezan sa zdravstvenim prednostima i produljenim životnim vijekom, rekli su znanstvenici, prenosi agencija dpa.


Međutim, provedeno je ograničeno istraživanje o njegovom utjecaju na ljude.

Analiza, koju su proveli stručnjaci s King's Collegea u Londonu, obuhvatila je 509 ljudi u Britaniji i 1160 ljudi iz studije Kora u Njemačkoj.


Znanstvenici su rekli da su pronašli "značajnu povezanost" između razine teobromina u krvi i sporijeg biološkog starenja.


Vodeći znanstvenik na King's Collegeu u Londonu Ramy Saad, koji je ujedno i doktor kliničke genetike, rekao je: 


- Ovo je vrlo uzbudljivo otkriće, a sljedeća važna pitanja su što stoji iza ove povezanosti i kako možemo dalje istražiti interakcije između prehrambenih metabolita i našeg epigenoma. Ovaj pristup mogao bi nas dovesti do važnih otkrića o starenju, i šire, o uobičajenim i rijetkim bolestima.


Jordana Bell, profesorica epigenomike na King's Collegeu u Londonu, rekla je kako "studija pronalazi veze između ključne komponente tamne čokolade i duljeg ostajanja mlađima". 


"Svakodnevna hrana može sadržavati tragove za dulji život"


- Iako ne kažemo da bi ljudi trebali jesti više tamne čokolade, ovo istraživanje nam može pomoći da shvatimo kako svakodnevna hrana može sadržavati tragove za zdraviji i dulji život.


Znanstvenici su također testirali druge molekule pronađene u kakau i kavi, ali sugeriraju da je učinak specifičan za teobromin.


Tim sada istražuje je li učinak na biološko starenje jedinstven za teobromin ili spoj stupa u interakciju s drugim kemikalijama u tamnoj čokoladi, poput polifenola.


Polifenoli su snažni antioksidansi koji se nalaze i u voću, povrću, čaju, kavi i vinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!