Picassova slika mlade ljubavnice mogla bi postići cijenu veću od 120 milijuna dolara

18.09.2023.

12:00

Autor: A.D./HRT/Hina

Femme la montre moglo bi postići cijenu veću od 120 milijuna dolara

Femme la montre moglo bi postići cijenu veću od 120 milijuna dolara

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Picassovo remek-djelo Femme la montre moglo bi postići cijenu veću od 120 milijuna dolara kada se ove jeseni nađe na dražbi, prenio je CNN.

Ulje na platnu iz 1932. zauzet će središnje mjesto na dvodnevnom događaju u Sotheby'su u New Yorku u studenom, kada kolekcija Emily Fisher Landau bude stavljena u prodaju.


Djelo veličine 130 x 96,5 centimetara prikazuje Picassovu ljubavnicu i "zlatnu muzu" Marie-Therese Walter, koja se pojavljuje na mnogim njegovim portretima.


Prema aukcijskoj kući, portret je iz jedne od najplodnijih godina u karijeri španjolskog umjetnika.


U izjavi kojom je najavio prodaju Julian Dawes, voditelj impresionističke i moderne umjetnosti Sotheby'sa za Ameriku, rekao je: "Picassova 'Femme la Montre' je remek-djelo po svim mjerama".


Naslikana 1932., u vrijeme "Picassova 'annus mirabilis' puna je radosnog, strastvenog napuštanja, ali je u isto vrijeme potpuno promišljena. Njegove hrabre primarne boje pjevaju s pet stopa visokog platna.

Picasso je prvi put upoznao Walter u Parizu 1927. kada je imala 17 godina, a on je još bio u braku s prvom ženom Olgom Khokhlovom, rusko-ukrajinskom balerinom.


Walter će postati inspiracija za neka od njegovih najtraženijih platna, crteža i skulptura.


Kako je vrijeme odmicalo, Picassu je bilo sve teže skrivati svoje osjećaje prema Walter i njegov brak je okončan.


Umjetnik je naslikao "Femme la montre" u kolovozu 1932., ubrzo nakon retrospektive u Galerie Georges Petit u Parizu.


Picasso je umro 1973., a Walter 1977.


Slika je jedna od oko 120 iz zbirke Fisher Landau, svjetski poznate kolekcionarke suvremene umjetnosti koja je umrla ove godine u dobi od 102 godine.


Očekuje se da će zbirka, koja također uključuje djela Marka Rothka, Andyja Warhola, Willema de Kooninga i Georgije O'Keeffe, biti prodana za više od 400 milijuna dolara.


Fisher Landau počela je skupljati umjetnine nakon što je primila isplatu od osiguranja nakon oružane pljačke njezina doma u New Yorku 1969. u kojoj je ostala bez nakita.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!