Vinkovci: Kameni sarkofag, prema svemu sudeći, prije već opljačkan

11.07.2022.

13:20

Autor: Vijesti/IMS/I.Z./HRT/Hina

 Iskopan rimski sarkofag pronađen u Vinkovcima

Iskopan rimski sarkofag pronađen u Vinkovcima

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Kameni sarkofag iz rimskog doba, pronađen tijekom građevinskih radova u Zvonarskoj ulici u Vinkovcima, po oštećenjima vidljivima na poklopcu, prema svemu sudeći prije je već opljačkan, potvrđeno je danas novinarima na mjestu njegova pronalaska.

- Vidi se da je poklopac oštećen iz čega zaključujemo da je sarkofag opljačkan, kao i drugi do sada pronađeni, rekla je arheologinja iz vinkovačkog Gradskog muzeja, muzejska savjetnica Maja Krznarić-Škrivanko. Izvijestila je da će sarkofag biti izvađen tijekom dana i sljedećih dana otvoren u lapidariju Gradskog muzeja, gdje će biti i pohranjen.

Prema njezinim riječima, sarkofag je pronađen na prostoru sjeverne nekropole rimskog naselja Colonia Aurelia Cibalae koje se nalazilo na području današnjih Vinkovaca.

- Sjeverna nekropola rimskih Cibala protezala se od Ulice Jurja Dalmatinca pa sve do pruge. Od kraja 19. stoljeća do danas na njezinom području imamo evidentirano oko 300 rimskih grobova, s tim da smo od 1972., kad su Vinkovci registrirani kao arheološki lokalitet, otkrili njih 200-tinjak, rekla je Krznarić-Škirvanko. 

Dodala je da su u Zvonarskoj ulici, osim kamenog sarkofaga, arheolozi naišli i na dva zidana te jedan paljevinski grob.

Također je rekla da se po poklopcu sarkofaga, koji je "luksuzan", može zaključiti da je riječ o grobu bogatije osobe iz naselja Cibalae.

Kameni sarkofag iz Zvonarske ulice, koji je prvi pronađeni u Vinkovcima u posljednjih 25 godina te tek četvrti cijeli sarkofag otkriven u gradu na Bosutu, pronašli su radnici tijekom radova na aglomeraciji.

Radove na iskapanju sarkofaga pratio je i zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.

- Taj nalaz pokazuje koliko smo, kao grad, bogati arheološkim nalazima. Vinkovci su poznati kao najstarije kontinuirano naselje u Europi s povijesti dužom od 8500 godina, koje je podarilo i dva rimska cara, jedina rođena na području današnje Hrvatske. Sve to svjedoči o velikom značaju koji Vinkovci imaju za hrvatsku arheologiju i povijest, rekao je Romić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!