Globalno, pretilost je prvi put premašila pothranjenost kao najčešći problem vezan uz prehranu kod djece i tinejdžera, doznaje se u srijedu iz izvješća UNICEF-a.
10.09.2025.
14:46
Autor: M.Z./HRT/Hina
Globalno, pretilost je prvi put premašila pothranjenost kao najčešći problem vezan uz prehranu kod djece i tinejdžera, doznaje se u srijedu iz izvješća UNICEF-a.
Izvješće pokazuje da je pothranjenost među osobama u dobi od 5 do 19 godina pala s oko 13 posto u 2000. na 9,2 posto 2022., dok je pretilost porasla s 3 posto na 9,4 posto u istom razdoblju.
Pretilost sada premašuje pothranjenost u većini regija, osim u supsaharskoj Africi (62 milijuna djece) i južnoj Aziji (56 milijuna).
Rezultati se temelje na podacima iz više od 190 zemalja, uključujući ankete kućanstava, modelirane procjene, projekcije i druga istraživanja, priopćio je njemački ogranak UNICEF-a.
U istom razdoblju prekomjerna težina se u 190 zemalja svijeta više nego udvostručila, i to s 194 milijuna djece i mladih na 391 milijun.
Pretilost, izraženiji oblik prekomjerne težine, povezana je s nizom metaboličkih poremećaja, uključujući dijabetes, određene karcinome, anksioznost i depresiju. Prema izvješću, broj pretile djece i adolescenata porastao je na 188 milijuna.
Bogate zemlje pokazuju posebno visoke stope pretilosti među mladima - 27 posto u Čileu te po 21 posto u Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
U Njemačkoj gotovo svaka četvrta osoba u dobi od 5 do 19 godina ima prekomjernu težinu. To je blagi porast s 24 posto u 2000. na 25 posto u 2022., dok je pretilost ostala na 8 posto.
-Ta se epidemija potiče lakom dostupnošću visoko procesuirane hrane i agresivnim oglašavanjem, čak i u zemljama koje se još uvijek bore s dječjom pothranjenošću, dodaje se u izvješću.
- Poremećaji prehrane više se ne odnose samo na djecu s premalom tjelesnom težinom, rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell.
- Pretilost je rastući problem koji potencijalno utječe na zdravlje i razvoj djece. Visoko prerađena hrana sve više zamjenjuje voće, povrće i proteine u ključnoj fazi rasta, kognitivnog razvoja i mentalnog zdravlja, upozorava se u izvješću.
Također, jeftina, agresivno reklamirana visokoprerađena hrana i brza hrana doprinose porastu stope pretilosti.
Pretilost može utjecati na pohađanje škole, samopoštovanje i socijalnu uključenost, a često je, nakon što se razvije u djetinjstvu ili adolescenciji, proces vrlo teško obrnuti .
UNICEF je kao pozitivan primjer istaknuo Meksiko, gdje je vlada zabranila prodaju visoko prerađene hrane u javnim školama.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora